2017. június 10., szombat

BARTUS LÁSZLÓ: KIKKEL KELLENE MÉG LEVETETNI A MEZT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.06.10.


Az andorrai fényes mérkőzés után az egy éve még világbajnoki aranyról álmodozó magyar futballhuligánok megszégyenítették a magyar válogatottat, és levetették velük a mezt. Az külön említést érdemelne, hogy ezt miért tették meg, és mekkora szerepet játszott benne a fizikai megfélemlítés. Kívülről ez semmivel nem látszott szebb jelenetnek, mint a csecsen Magomed akciója, amikor fenyegetéssel bocsánatkérésre kényszerített egy civil aktivistát.

Mondhatnánk, hogy a futballdrukkerek mindenhol ilyenek, hogy vagy az égig magasztalják a játékosokat, vagy a sárba döngölik őket, ehhez hasonló jelenetet azonban még nem láttunk. Ahogy sorban bedobálták a válogatott játékosai a mezeiket a kopaszoknak, az olyan jelenet volt, mint a világosi fegyverletétel, amikor letették a fegyvereiket az őket legyőző ellenség lábaihoz. S a kép nem csal: a kopaszok ahogy Magyarországnak, úgy a magyar futballnak is ellenségei. Csak az Orbán-rezsimnek barátai, amely szintén Magyarország ellensége.

Én mindig is az Orbán-csapat ellen szurkoltam, mert egy futballsiker nálunk nem a nemzet sikere, hanem Orbáné. Megtéveszti az embereket, s ez a kijelölt funkciója is. De sohasem a játékosok ellen szurkoltam, akik nem politizálnak, hanem futballoznak. Úgy, ahogy tudnak. Ezért nem őket hibáztatom az andorrai vereség miatt sem, kivéve csupán egyetlen játékost, aki nem futballista, hanem maffiózó üzletember, mióta az európai élvonalból elment az orosz maffia egyik csapatába, s most arab sejkeket szolgál ki, s ezzel a sport helyett a cirkuszt és a pénzt választotta. De még azért sem ő felel, hogy beteszik a válogatottba, pedig az sport.

A magyar mez, szülessen bármilyen eredmény, Magyarország jelképe. Amikor odadobják a futballhuligánok lábaihoz, az szimbolikus cselekedet. Kifejezi, hogy kiknek adják vissza ők a megbízást, a meghatalmazást, hogy viseljék. Kőkemény bűnözőknek, erőszakos fasiszták söpredékének. Én nem adtam volna oda ezeknek a mezt, még olyan szöveg kíséretében se, hogy “töröljétek ki vele a seggeteket”. Ezek ne töröljék ki vele a valóságban is a seggüket, megteszik ezt képletesen úgyis naponta. Ha én egyszer levetném így a mezt, nem venném vissza soha többé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.