2017. június 2., péntek

BREXIT EFFEKTUS 2.0 TRUMP DÖNTÉSE - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.06.02.


Kevés olyan napilap lehet a világban, amelynek a mai címoldalán nem Donald Trump döntése olvasható: az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. A lépést meglehetősen egyértelműen a csalódottság, az elítélés, sőt, a felháborodás hangján fogadta a külvilág. Nagyrészt ez jellemzi az amerikai sajtóreagálásokat is.

A Los Angeles Times például azt írja szerkesztőségi kommentárjában: ez az eddigi legegyértelműbb bizonyíték arra, hogy az elnök „a rossz oldalon álló erővé” teszi Amerikát a világban. Trump döntése megdöbbentő rövidlátást tükröz, elutasítja a tudomány egyértelmű megállapításait, figyelmen kívül hagyja az amerikai nemzet azon hosszútávú érdekét, hogy vezető szerepet töltsön be a világban – véli Kalifornia vezető lapjának szerkesztői testülete. 
A kommentár egyúttal elismeréssel szól Kínáról és az Európai Unióról, amely most hitet tesz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben való állhatatossága mellett. Ez vezető pozíciót biztosít számukra, amikor majd begyűjthető lesz a jövő megújuló energiájának gazdasági haszna. Bár a klímaegyezmény hivatalosan nem tartalmaz szankciókat, az Egyesült Államok azzal találhatja magát szemben, hogy kötelezettségvállalásaikhoz hű EU-országok a széndioxid-kibocsátással összefüggő különilletékkel sújtják majd exporttermékeit – hangsúlyozza a Los Angeles Times.

A Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy Európa most úgy látja, lehetősége nyílik a Kínával való szövetségkötésre, és így Pekinggel karöltve élére állhat a párizsi klímaegyezmény által kitűzött célok megvalósításának. A Politico szerint az európai vezetők a nyilvánosság előtt hangoztatott méltatlankodás mellett csendben megkönnyebbültek az amerikai kilépés hírére, hasonlatosan ahhoz, ahogyan az Európai Unión belüli szorosabb összefonódást kívánó országok megkönnyebbültek annak hallatán, hogy az állandó kerékkötő britek kilépnek az EU-ból. „Brexit effektus, második felvonás” – fogalmaz az amerikai portál európai kiadása...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.