2017. június 16., péntek

AZ EGYETLEN JÁRHATÓ ÚT

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net
2017.06.16.



A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), valamint a Helsinki Bizottság bejelentették, hogy mivel a parlament ma megszavazta a civil szervezetek megbélyegzésére, üldözésére, vegzálására orosz mintára született civil törvényt, polgári engedetlenségbe kezdenek, és nem fogják betartani a törvényt.

Bruck András Facebook oldala alapján



A parlamenti határozattal új, minden eddiginél veszélyesebb fejezetébe lépett az Orbán-kormány hadjárata a tízmilliós hazai polgári társadalom ellen.
A két szervezet bejelentése bár idehaza korszakos jelentőségűnek tekinthető, előzményei két és fél évezredre mennek vissza...
Szophoklész drámájában Antigoné, ellenszegülve a király, Kreón törvényének, eltemeti párbajban meghalt testvérét, amiért Kreón halálra ítéli.
A dráma megkerülhetetlen erkölcsi kérdése, kötelességünk-e engedelmeskedni a rossz törvényeknek? A TASZ és a Helsinki Bizottság felelete: nem.

Kreón érvei:
… Akit királlyá tett a nép, követni kell
Minden szavát, legyen jogos vagy jogtalan.
Mert fejetlenségnél nincs nagyobb veszély….

Erre pedig Kreón fia, Haimón így felel apjának:
… S nekem talán előnyöm az, hogy láthatom,
Mit is cselekszik és miket beszél a nép.
Mivel tekintetedtől fél a nép fia,
Nem mondja, mit te nem szeretsz meghallani.
De én homályban élek és kihallgatom,
Hogyan siratja már a város ezt a lányt…

A nép tehát Antigoné pártjára állt.

A magyar társdalomnak pedig a TASZ és a Helsinki Bizottság pártjára kell állnia, és mind többeknek, mind szélesebb körben illene követniük példájukat. A polgári engedetlenség gyakorlatban alkalmazható módszerei szinte végtelenek, emellett hatékony és erőszakmentes eszközként szolgálhatnak az Orbán rendszer egyre elnyomóbb, egyre végzetesebb törvényei elleni fellépésre.

Az ókori Thébában a király ugyan végül visszavonja parancsát, ám későn. Antigoné közben megöli magát, majd Kreón fia, Haimón és az ő anyja, Kreón felesége is követi példáját. A király
 pedig, akinek törvénye felborította a szokásos és igazságos erkölcsi rendet, összeroppan…

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.