2017. június 21., szerda

BRUTÁLIS MUNKAERŐHIÁNY: A KIVÁNDORLÁS TOVÁBB SÚLYOSBÍTJA A HELYZETET

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.06.21.


Itt a nyár és a fő turisztikai szezon, a Balatonnál azonban szakácsból, pincérből és kiszolgáló személyzetből is súlyos hiány van. Gyakorlattal rendelkező szakemberek hiányában a vendéglátósok már diákmunkásokat és közmunkásokat is alkalmaznának, ez azonban a gyakorlat hiánya miatt könnyen a minőség romlását eredményezheti. 
Nem a Balaton és környéke az egyetlen olyan terület Magyarországon ahol nem találnak szakembereket a munkaadók. Az elmúlt években egyre több ágazatban ütötte fel fejét a munkaerőhiány, ahogyan azt számos korábbi bejegyzésünkben bemutattuk. 
A kisebb gazdasági sikerek láttán a kormány annyira elbízta magát, hogy nem vette komolyan a munkaerőhiány okozta problémákat. Sokáig tagadták is, hogy munkaerőhiány lenne a magyar gazdaságban, annak ellenére, hogy a cégek is panaszkodtak, és csak akkor eszméltek fel, amikor már késő volt. A tavaly év végén bejelentett minimálbér-emelés és járulékcsökkentés valamennyire kezelhetővé tette a helyzetet, összességében azonban még mindig annyira alacsonyak a magyar bérek, hogy a fiatalok jelentős hányada gondolkodik a külföldi munkavállaláson...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.