2017. június 1., csütörtök

CIDER ALMA: A MINISZTERELNÖKI ROKONOK MILLIÁRDOS BUKTÁJÁNAK HÁTTERE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Keller-Alánt Ákos
2017.06.01.


Ötmilliárd forintos minisztériumi hitel, miniszterelnöki rokonok, több tízezer tonna eltűnt áru, hárommilliárdos mínusz. Ajánló az eheti Magyar Narancsból.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházak Zrt (MNKH) 2014-ben úgy gondolta, kihasít egy darabot a nemzetközi almapiacból. Erre a feladatra a szakmai tapasztalattal nem rendelkező, ám Orbán Viktor feleségéhez nagyon is közel álló Cider Alma Kft.-t választotta. A Cider végül hárommilliárd forintos tartozást hagyott maga után az állami cégnél, ezt a pénzt aztán egy Mészáros Lőrinc közeli cég fizette ki.

A Narancsnak sikerült kiperelni azokat az iratokat, amelyekből kirajzolódnak az ügylet részletei. Az MNKH két részletben összesen ötmilliárd forint hitelt kapott Külügyminisztériumtól az „almapiaci expanzióra”. A Cider az állami cég almáit el is adta külföldre – a lapunk birtokában lévő dokumentumok szerint több tízezer tonnáról van szó –, ám valamiért nem fizette ki az MNKH-t. Ezt a hiányt tömte be aztán 3 milliárddal egy Mészáros Lőrinchez közeli cég.

Az almabiznisszel amúgy nagyon kellett sietni: az üzlet elindításáról szóló döntés után két nappal már megvolt a milliárdos hitel, és az Orbán családhoz közeli szakmai partner is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig úgy biztosította a több mint 3 milliárdos hitelt, hogy az annak fedezetéül szolgáló megállapodást még alá sem írták.

Mindez abból a szerződéscsomagból derül ki, amelyet az MNKH az után bocsájtott a Narancs rendelkezésére, hogy a bíróság – sikertelen közérdekű adatigénylésünk után – erre kötelezte az állami céget (lapunkat a perben a Transparency International közreműködésével a Karsai Dániel ügyvédi iroda képviselte).

Az MNKH szakmai partnernek egy kéttagú konzorciummal szerződött, melynek vezetője a Cider Alma Kft volt. A későbbi, valódi nagy haszonnal kecsegtető megállapodásokból pedig már ki is maradt a másik társaság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.