2017. június 3., szombat

"DE HÁT MI CSAK ÉTELT AKARUNK OSZTANI!" - ELTAPOSNÁ AZ ÖNKORMÁNYZAT AZ EGYIK LEGMENŐBB PESTI KEZDEMÉNYEZÉST

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.06.01.


Több mint 3 éve oszt vasárnaponként meleg ételt rászorulóknak a Heti Betevő csapata a budapesti Klauzál téren. Hónapok óta vegzálják őket a hatóságok, a kiszorítósdi megpecsételheti a város egyik legígéretesebb jótékonysági kezdeményezésének sorsát. Hacsak nem találnak sürgősen egy új helyet.


Befogadó helyszínt keres a Heti Betevő Egyesület rászoruló emberek étkeztetésében segítő hetedik kerületi csapata. A helyi önkormányzat korábban betiltotta a korábban Fair Society díjjal jutalmazott csapat Klauzál téri ételosztását, két hónapja csoportokra bontva vándorolnak a rászoruló vendégekkel a környező utcákon egy magánterületre. A jelenlegi gyakorlat a vendégekre nézve megalázó, az önkéntesek teherbíró képességét meghaladja – írja közleményében az egyesület. Ha három hónapon belül nem találnak új helyszínt, be kell szüntetniük a tevékenységüket.

A helyzet, amibe a hetedik kerületi csapatunk került, megvisel minket. Mikor két önkéntes elindul a Klauzál térről, húsz rászorulót kísérve, forgalmat megállítva, vigyázva, hogy senkinek ne essen baja, közben csak egy dolog zakatol a fejében: De hát mi csak ételt akarunk osztani! Nem hisszük el, hogy ennek ennyire bonyolultnak és megalázónak kell lennie.” – jelzi a problémát egyik önkéntesük.

A Heti Betevő alapszervezete három és fél éve oszt vasárnaponként éttermi minőségű meleg ételt rászoruló embereknek, idén áprilisig az erzsébetvárosi tulajdonban lévő Klauzál téren adták át az ebédet. Miután az önkormányzati hivatal – indokolás nélkül – nem hosszabbította meg a területhasználati engedélyüket, 2016 május végétől önkormányzati engedély nélkül, ám a gyülekezési törvény adta alapjoggal élve bejelentést tettek a rendőrségnek, hogy jótékony célú ételosztást tartana. Hetente újra és újra megtették a bejelentést, ezeket a rendőrség rendre tudomásul is vette. Csakhogy a közterület-felügyelők a hatáskörükbe tartozó területhasználati engedélyt kérték számon rajtuk, a rendőrségi bejelentést nem fogadták el, végül megbírságolták az egyesületet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.