2017. június 29., csütörtök

DRÁMAI KORLÁTOZÁSOK - ÚJABB KÓRHÁZI OSZTÁLY ZÁR BE A HÉTEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava-összeállítás
2017.06.29.


Június végén bezár a szegedi orvosi egyetemhez tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Geriátriai és Krónikus Osztályának férfi részlege – írja a hvg.hu. A Nyírő Gyula Kórház, a dél-pesti Jahn Ferenc Kórház és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház után ez már a negyedik egészségügyi intézmény, ami szünetelésre kényszerül a megoldhatatlan munkaerőhiány miatt. Lapunk ma írta meg azt is, hogy a beígért bővítéssel épp ellenkezőleg, korlátoznák a vizsgálatok számát egy javaslatcsomaggal, ami önmérsékletre ösztönözné a beutalók írásában az orvosokat.

A szegedi orvosi egyetem kb. 30-40 ágyas osztályának működése szeptemberig fog szünetelni, addig csak a sürgősségiről vesznek át betegeket. A bezárás oka, hogy nincs elég szakdolgozó az osztályon. A hvg.hu szerint a bezárásról a napokban értesítették a klinikák dolgozóit. Az osztályon olyan betegeket ápoltak, akiket valamilyen okból nem tudott hazaadni a klinika, például mert otthoni ápolásuk megoldhatatlan lenne.Szegeden nincs kifejezetten ápolási osztály, ezt helyettesíti gyakorlatilag a most bezáró geriátriai osztály. A közelben például Hódmezővásárhelyen van ilyen osztály, az még kérdéses, hogy mi lesz a betegekkel.

A munkaerőgondok elsősorban az ápolókat, nővéreket érinti, ezen az osztályon kevés orvosi feladatot kell ellátni. Viszont mivel itt elég húzós ápolói munka folyik, ezért a dolgozók nem az IKEA-ba, hanem más osztályokra mennek át - jegyzi meg a portál.

A napokban a Népszava utánajárt annak, hogy a Jahn Ferenc kórházból valóban az IKEA bútorosztályára szerződtek volna át - háromszoros fizetésért - a nővérek, és hogy valóban festés miatt zárták-e be a belgyógyászatot. A hír napok óta terjedt a sajtóban, ki cáfolta, ki megerősíteni vélte, hogy az új áruház nyitása nyomán kórházi osztályt kellett bezárni a nővérhiány miatt. Ónod-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár cáfolta, hogy a 3-as számú belgyógyászati osztály a felmondások miatt nem fogadna betegeket, szerintük csak a szokásos nyári felújítás zajlik. A felújítás időzítését pedig azzal indokolta, hogy nyáron csökken a betegforgalom, hiszen "a betegek egy része nyaralni van".

Lásd még: "Azért volt olyan kollégája, aki elment az Ikeába?"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.