2017. június 27., kedd

EDDIG JÓL JÁRTAK A KÜLFÖLDÖN NYARALÓK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.06.26.


Aki az idén ugyanoda megy külföldre nyaralni, az a tavalyi főszezonhoz képest csak a forint ereje következtében úgy élheti meg, mintha körülbelül öt százalékos engedményt kapna. A horvátországi nyaralás majdnem pontosan annyiba kerül, mint egy évvel ezelőtt. A kunát érdemes lehet a bankoktól is beszerezni.

Úgy tűnik, az idén kegyesebb a sors a külföldön nyaralókkal, mint az előző években. Tavaly az Európai Unióból való kilépés mellett döntő brit népszavazás, 2015-ben pedig a görög válság drágította meg a határokon túli pihenést. Akkor akár százezer forinttal többe kerülhetett egy családnak a nyaralás, ha nem vették meg korábban pénzváltónál a valutát, és ráadásul nem megfelelő banknál „kártyáztak”.

Az idén átlagosan 309,5 forintba került egy euró, a legkevesebbet (306, 5 alatti összeget) pedig a közös európai pénzért tíz nappal ezelőtt kellett kiadni. Jól járt tehát, aki akkor vásárolt, az előző évektől eltérően viszont a tavaszi valutabeszerzés ráfizetés volt. Az idei „csúcspont” ugyanis áprilisban volt, amikor az euró ára a jegybanki adatok szerint meghaladta a 313,6 forintot. Az előző évekhez képest (legalábbis eddig, ami sajnos nem garantálja, hogy a nyár további részében is így marad) sokkal stabilabbak voltak tehát az árfolyamok.

Aki az idén ugyanoda megy, az csak a forint ereje következtében úgy élheti meg, mintha körülbelül öt százalékos engedményt kapna. A továbbiakban persze bármi lehet (két éve is a csúcsszezonra gyengült nagyot a forint). Az pedig mindig a pénzváltók javára szólhat, hogy így időzíteni lehet a szükséges valuta beszerzését (rámozdulva a kedvezőbb árfolyamra), míg a kártyás elszámolás mindig a költés napjához igazodik. A váltók előnye viszont a mostani új időkben nem csak ez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.