2017. június 22., csütörtök

EURÓPAI SZÉLSŐJOBBOSOK KÖZADAKOZÁSBÓL "VÉDENÉK MEG EURÓPÁT", MIGRÁNSOKAT MENTŐ CIVIL HAJÓKAT FELTARTÓZTATVA A FÖLDKÖZI-TENGEREN

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Dobsi Viktória
2017.06.21.


Május közepén indított pénzgyűjtő kampányt egy szélsőjobbos európai mozgalom, hogy „megvédje Európát”: azokat a civil hajókat szeretnék feltartóztatni, amelyek mentési feladatokat látnak el a Földközi-tengeren. Miután néhány hét alatt összegyűjtöttek 65.000 eurót, ellenkampány is szerveződött, a kritikusai szerint törvényellenes gyűjtés és akciók megakadályozására...

...A Defend Europe nevű projekt honlapja a Generation Identity nevű, Grazban bejegyzett szervezetre hivatkozik, és a támogatást is egy osztrák számlára várják. A weboldal és a mozgalom francia képviselőinek nyilatkozatai alapján, az identitáriusok az embercsempészek partnereként vagy egyenesen csempészekként tekintenek a civil mentést szervező csoportokra, és tevékenységüket bűntényként definiálják.

A mentőakciók ugyanis bátorítanák az embereket, hogy útra keljenek, ezzel „számos halálesetet okozva”. Az európai kormányokra pedig azért haragszanak, mert hanyagok, cinkosak és Európa „inváziója” az „árulásuk és kudarcuk révén” valósulhat meg.

Úgy vélik, hogy ha e civil mentőakciók nem lennének, a menekültek és migránsok – a szóhasználatukkal „illegálisok” – nem kísérelnék meg az átkelést, azaz hajóik megállításával kevesebben kelnének útra: így a halottak száma is csökkenne. A „misszió” leírásából az is kiderül, hogy ha „szenvedő, szerencsétlenül járt” migránsokkal találkoznak, akkor „természetesen segítségükre lennének”, visszakísérve őket az afrikai partokhoz.

Felvettük a kapcsolatot a Génération Identitaire (GI) francia szervezettel, mert szerettük volna megtudni például azt, a gyakorlatban hogyan képzelik az Afrikából érkezők hajóinak visszakísérését, de ígéretük ellenére eddig nem reagáltak a megkeresésre.
Törvénysértő a kezdeményezés?

Miután a sikeres gyűjtés híre elterjedt a médiában – Magyarországon az MTI hírét átvéve elsősorban a kormánypárti sajtó számolt be róla, illetve szélsőjobbos portálok, olykor már a Breitbart London cikke alapján – beindult az ellenkampány is. Hamarosan sikerült letiltatni a szervezet PayPal elérhetőségét – a cikk írásakor ez nem is üzemel – a pénzküldő szolgáltatás alapszabályára hivatkozva.

De egy viccnek indult kezdeményezés – amely kalózhajóra gyűjtene, egyrészt a menekültek kimentésére, másrészt az identitáriusok lélekvesztőinek elsüllyesztésére – is kapott már 1250 euró adományt (amit a menekülteket támogató szervezeteknek szánnak.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.