2017. június 28., szerda

ISMÉT FELBUKKANT A GYERMEKPROSTITÚCIÓ BÉCSBEN, MINDEN NEGYEDIK MAGYAR - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1  BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.06.28.


- A washingtoni külügyi tárca szerint Magyarország nem lép fel kellő határozottsággal az embercsempészek ellen és nem segíti azok áldozatait;

- Bécsben minden 4. gyerekprostituált magyar;

- A populizmus még saját híveire is a bajt hoz.


Amerikai Külügyminisztérium/New York Times

Az amerikai Külügyminisztérium egy fokozatot rontott Magyarország besorolásán az embercsempészet elleni küzdelem kapcsán. Vagyis Washington ezután fokozottan figyeli nálunk ez ügyben a fejleményeket, mert úgy ítéli meg, hogy a kormány bár tett lépéseket, de nem teljesíti a minimális követelményeket sem.

A korábbi időszakhoz képest sokkal kevesebb erőfeszítést tesz, hogy visszaszorítsa e bűnözési ágat, amelybe beletartozik a többi közt a rabszolgamunka. Ritkán fordul elő azután, hogy gondoskodnak az áldozatokról, a rendőrség letartóztatott olyan gyerekeket, akiket a tettesek szexre kényszerítettek. Mi több, 12-őt el is ítéltek közülük. Továbbra is jelentős hiányosságok vannak az embercsempész hálózatokkal foglalkozó adatbázisban.

A State Department jelentése megfogalmaz egy sor ajánlást is, hogy miként lehetne javítani a helyzeten, így azt is, hogy az Orbán-kabinet adjon elegendő pénzt azoknak a civil szervezeteknek, amelyek az áldozatok megsegítésével foglalkoznak. Továbbá, hogy a vonatkozó szabályozást hozzák összhangba a nemzetközi joggal. A leginkább veszélyeztetettek közé tartoznak különben mindazok, akik rendkívüli szegénységben élnek, továbbá a gyengén képzett fiatalok, a romák, menedékkérők, és hajléktalan férfiak.

Die Presse

Ismét felbukkant a gyermekprostitúció Bécsben, és az érintettek közül minden 4. magyar. A rendőrség 20 fiúról és lányról tud, akik rendszeresen árulják szolgáltatásaikat a Práter környékén. Tavaly ősszel az osztrák rendőrség szétrobbantott egy magyar gyerekkereskedő hálózatot, amely 23 lányt és öt fiút kényszerített arra, hogy a testét áruba bocsássa. A fiatalok ezután egy időre eltűntek, de a jó idő beköszöntével visszatértek a placcra. Az újak között sok a roma, egyesek még 12 évesek sincsenek. Nagy részük igen szegény körülmények között élt Magyarországon, nem végezték el az iskolát, sokszor már meghaltak a szülők. Vagy a fiatalok eleve árvaházban nevelkedtek. A stricik pedig gondosan ügyelnek rájuk, nehogy valami meggondolatlanságot csináljanak, ami árt az üzletnek.

Az interneten a futtatók megtudják, hol kell rendőri ellenőrzésre számítani. Arcról ismerik a rendőröket, de még a hatóságok által használt civil gépkocsik rendszámát is. Viszont ha elkapják őket, nehéz rájuk bizonyítani bármit is. De a gyerekeket azért is nehéz kiszabadítani helyzetükből, mert sokszor egyetlen szót sem tudnak németül. Az árakat cédula segítségével tudatják a kuncsaftokkal. A tarifa 5-20 euró között mozog, az ügyletet egy parkolóban szokták lebonyolítani. Az osztrák rendőrség a magyar kollégák, illetve civil szervezetek segítségével próbál segíteni az áldozatokon. Ebbe beletartozik, hogy akit sikerül kiemelni ebből a közegből, azt Magyarországon különleges létesítményekben helyezik el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.