2017. június 20., kedd

JÖHET A KÉTSEBESSÉGES EURÓPA, HA ORBÁNON MÚLIK, EGYÉRTELMŰ, MELYIK FOKOZATRA FOGUNK VÁLTANI...

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.06.20.


Az Európai Unió Trumppal és a Brexittel egy teljesen új helyzetben találja most magát. Ha az egyedül maradt Brüsszel továbbra is világpolitikai tényező akar maradni,akkor kénytelen lesz szorosabb együttműködést szorgalmazni az Unió tagállamai között.
Kérdés, hogy Magyarország mit fog választani: a francia-német tengely által szorgalmazott erősebb és egységesebb Európai Uniót, vagy azt, amit Orbán szorgalmaz, hogy az EU válságát a közös intézmények gyengítésével kell megoldani, és a tagállamok kormányaira minél több ügyet kell bízni.
Az Egyesült Államok Elnöke a NATO tagjai előtt azt hajtogatta, hogy Európa rengeteg pénzzel tartozik Amerikának, zárt ajtók mögött pedig azt magyarázta, hogy meg fogják állítani a német autók dömpingjét az USA-ban. Egyértelmű, hogy Trump hatalomra kerülésével (és a Brexittel) valami elkezdődött, az EU egy teljesen új helyzetben találja most magát. Ha az egyedül maradt Brüsszel továbbra is világpolitikai tényező akar maradni, akkor kénytelen lesz szorosabb együttműködést szorgalmaznia az Unió tagállamai között.
Azt már régen lehet tudni Emmanuel Macronról, hogy az Európai Egyesült Államok tervének elkötelezett híve, az elmúlt hetek eseményei azonban a németeket is arra a belátásra késztethették, hogy az új francia elnöknek igaza van az EU jövőjét illetően. Angela Merkel német kancellár szavaiból is valami ilyesmi olvasható ki: „Részben vége van azoknak az időknek, amikor teljesen meg tudtunk bízni másokban. Ezt éltem meg az utóbbi napokban. Ezért azt kell mondanom, hogy nekünk, európaiaknak a saját kezünkbe kell vennünk a sorsunkat.”
Az EU két legerősebb államának a még szorosabb összefogása igencsak működőképes formációt jelenete: az egyik oldalon a világ egyik legversenyképesebb gazdasága áll, a másik oldalon pedig az egyik legerősebb hadsereggel rendelkező ország, ám ami a legfontosabb, hogy atomfegyverekkel is ellátva. A legnagyobb kérdés az lehet a jövőben, hogy ki akar majd úgymond hozzájuk, a „magországokhoz” tartózni, (a Benelux-államok egyértelműen, illetve esetleg még Svédország, Spanyolország és Olaszország), illetve, kik azok, akik kimaradnának a szorosabb integrációból. Kevesebb, vagy több EU? Szorosabb, vagy csak lazább együttműködés? Egy, vagy többsebességes Európa? Minden bizonnyal ezek lesznek a jövő legnagyobb kérdései – még nálunk is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.