2017. június 30., péntek

KÜLÖNÖS KÓRHÁZI PARADOXON: RÖVIDEBBEK A VÁRÓLISTÁK, MÉGIS TÖBBEK KELL VÁRNI

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net/MNO Kuslits Szonja
2017.06.30.


Tavalyhoz képest sokat romlott a várólistán szereplő betegek helyzete, gerincstabilizáló műtétre például tavaly júliusban 354 nap volt az átlagos, tervezett várakozási idő, míg ez tegnap már 467 nap volt. - írja az mno.hu.

A páciensek így sokkal többet szenvednek, mielőtt a beavatkozás nyomán csökkenhetnek az állapotukkal járó fájdalmak. Emelkedett az érintettek száma is, 611-ről 686-ra – tudta meg lapunk.


  • A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb adatai szerint a térdprotézist igénylők sem járnak jobban idén.
Esetükben ugyanis 387-ről 407 napra emelkedett az átlagos várakozási idő.

Itt már jóval magasabb az érintettek száma, jelenleg több mint 6000 ember szorulna rá a beavatkozásra, és nekik úgy is többet kell várniuk, hogy közben mintegy 300 beteggel rövidült a lista.
  • Legtöbben most is szürkehályog-műtétre várakoznak. 
Érdekes, hogy ennél a beavatkozásnál pontosan ugyanannyit kell várni, mint tavaly júliusban: 104 napot. Ez azonban távolról sem jó eredmény, főként ha figyelembe vesszük, hogy a rászoruló betegek száma a vizsgált időszakban 11 377-ről 10 581-ra csökkent.

Úgy tűnik tehát, hiába kevesebb a beteg, várhatóan nem kerülnek sorra hamarabb a páciensek, az elmúlt egy évben ugyanis a számok alapján megtorpant az a javulás, ami 2013-tól jellemező volt.

Hosszú távon ugyanis igen szép eredményeket produkáltak az intézmények; a 2013-as mutatókhoz képest például most átlagosan 243 nappal hamarabb végzik el a szürkehályog-műtéteket, és közel 14 000-rel csökkent a listán szereplő betegek száma is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.