2017. június 13., kedd

KUNCZE: A MAGYAR KORMÁNY LÉLEKBEN MÁR NEM TAGJA AZ UNIÓNAK - KARDOS ERNŐ INTERJÚJA AZ EGYKORI PÁRTELNÖKKEL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Karsdos Ernő
2017.06.12. 


Ha az ellenzéki pártok az okos együttműködés helyett egymás ócsárlásával próbálják saját erejüket, fontosságukat demonstrálni, akkor csúfos kudarcot vallanak a következő választásokon is – nyilatkozza a B1 blognak Kuncze Gábor. A liberális párt egykori elnöke szerint hosszabb távon a Momentum a legígéretesebb politikai szerveződés, különösen azért, mert velük együtt az elégedetlen fiatalok tömegei is megjelentek az Orbán kormány politikája elleni tüntetéseken. Kuncze egyébként úgy gondolja, hogy az ellenzéknek még a választások előtt közös miniszterelnök-jelöltet kéne választani, akiről emberek elhiszik, hogy le tudja győzni Orbán Viktort. Kardos Ernő interjúja.

Bár már jó ideje visszavonult a politikától úgy tűnik, a választások közeledtével egyre többször hívják politikai elemzőként. Nincs olyan érzése, hogy közszereplőként is szívesen látnák?


Extra érdeklődést abszolút nem érzek a média részéről. Ahová viszont hívnak, részben azért is teszik, mert a szerkesztők szerint „hozom a nézettséget”. Vagyis a közönséget még érdekli, amit mondok. Igaz, a fiatalabb generáció számára szinte teljesen ismeretlen vagyok. A múltkor például bementem egy zsúfolt irodaházba, ahol egy fiatal recepciós kedvesen érdeklődött, hová igyekszem. Megmondtam. Ezek után a nevemet is tudakolta. Mosolyogva világosítottam fel, hogy Kövér Lászlónak hívnak, és Orbán Viktorhoz igyekszem. A kislány nem vette észre, hogy csak tréfálok mindent alaposan felírt, fogalma sem volt arról, hogy valójában ki lehetek. Miközben szerénytelenség nélkül állíthatom, korábban az egész ország ismert. Igaz, sem a miniszterelnök, sem a házelnök neve nem mondott számára semmit. Mindez némileg megnyugtatott.

Ha ugyanúgy nem ismerik, mint Orbán Viktort, akkor még el is indulhat a jövő évi választásokon. Döntött már?


A politika továbbra is érdekel, de jövő évi választáson biztosan nem indulok, végleg kiszállok a játékból.

Még Szigetszentmiklóson sem próbálkozik revánsot venni a Fidesz ellenében, ahol öt győzelem után legutóbb vereséget szenvedett?

Semmiképp nem jelöltetem magam. Négy éve is csak azért indultam, mert szembe kerültem saját magammal, mondhatnám: az agyam túljárt az eszemen. Ugyanis már egy évvel a választások előtt széles körben hirdettem, hogy 2010 után a Fidesz érdekeinek megfelelően átalakított választási törvény a voksolás előtti együttműködésre kényszerít mindenkit, aki le akarta váltani az Orbán kormányt. Saját véleményemmel kerültem volna szembe, ha ezek után kihúzom magam a felemásra sikeredett együttműködésből, amit a választók végül nem tudtak elég komolyan venni. Persze most is az összefogás híve vagyok, de abban már a ma is aktív ellenzéki erőknek kell részt venni.

Gondolja, hogy az ellenzéki összefogás most eredményesebb lehet, mint négy éve?

Leginkább a Demokrata Koalíció programját látom kidolgozottnak, hosszú távon viszont a Momentum nevű szerveződésnek lehet esélye. De láttunk már olyat, hogy okos, értelmes, dinamikus nyelveket beszélő, többdiplomás fiatalok valami friss dologgal előjöttek, aztán elég csúnyán öregedtek meg. A Momentumnak egyelőre nincs komolyan vehető programja, mert az aligha tekinthető kiforrott stratégáinak, hogy a rendszerváltás óta mindenki hülye. Meg kell majd találniuk a hangot az idősebb generációval is, ha már a szavazatukra igényt tartanak. Erre biztosan rákényszerülnek majd, mert egyébként kevesen maradnak. Azt viszont örvendetesnek tartom, hogy amióta a Momentum színre lépett egyre több fiatalt lehet látni a kormányellenes tüntetéseken, ami minőségi változás a korábbi demonstrációkhoz képest...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.