2017. június 21., szerda

L. RITÓK NÓRA: ADOMÁNYOZZUNK LAKÁSTEXTILEKET, HOGY ÉLHETŐBBÉ TEGYÜK A MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐK OTTHONÁT

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.06.21. 



A szegénységben élőknek fontos adomány ez is. Mi ide soroljuk a használt takarókat, ágyneműket, törülközőket, szőnyeget, függönyöket, falvédőket, konyhai törölgető ruhákat, abroszokat is. Nézzük sorban, mi ezek közül a jó, és mi a kevésbé jó adomány.

A takaró, főleg a téli időszakban életmentő dolog. A párna, paplan mindig jól jön a családokban. Sokszor kerül még elő hagyatékokból dunyha, de ezek a régi, felvetett ágyak tartozékai voltak, a mai ágyneműtartókba már nem férnek be, a paplan, pléd már minden társadalmi réteg számára jobban, könnyebben használható takaró. A párnával együtt ezekkel sok családnál tehetjük elviselhetőbbé az éjszakákat, ha van elég belőlük. Mert a hely szűkös, kevés ágyon sokan alszanak, néha én sem értem, hogy fér el két-három gyerek egy ágyban, egy párnán, egy paplan alatt. Nyilván mindig van, aki kilóg, lelóg, akinek nem jut takaró. A házak pedig télen nagyon hamar kihűlnek, be kell takarózni rendesen.

Az ágynemű is nagyon fontos. Sajnos, a mélyszegénységben sokszor látni, hogy egyáltalán nem használnak ágyneműt, ezekben a családokban gyakran, főleg télen, nem is vetkőznek le éjszakára, nincs hálóruha sem. Az elkoszlott párnák, takarók pedig az élősködők melegágyai lesznek, ezért képtelenség kiirtani a fejtetűt a gyerekekből, mert az ágyakban ott vannak, elbújnak a párnákban, takarókban, és mindig visszafertőződik mindenki. Ha van ágynemű, sőt, még váltó is, akkor jobb a helyzet, a rendszeres huzatmosás ha lassan is, de hat, még, ha vasalás nincs is a történetben...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.