2017. június 12., hétfő

MACRON PÁRTJA MEGNYERTE A PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK ELSŐ FORDULÓJÁT

444.HU
Szerző: Czinkóczi Sándor
2017.06.11.


Az előzetes adatok szerint Emmanuel Macron pártja, a La Republique en Marche hatalmas győzelmet aratott a parlamenti választások első fordulójában. Az exit pollok szerint az egy éve alapított pártnak sikerült megszereznie a szavazatok 32 százalékát.

Ezzel a jövő héten tartandó második fordulóban akár 390-430 helyet is szerezhetnek az 577 fős Nemzetgyűlésben, ami kényelmes többséget jelentene az új elnöknek.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak 21,5, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 14 százalékot kapott, a radikális baloldal 11, míg a májusig kormányzó szocialisták alig 10,2 százalékot értek el.

A választásra jogosult mintegy 47 millió francia állampolgár alig 49 százaléka járult az urnákhoz. Az alacsony részvétel miatt a vártnál kevesebb helyen juthat be három jelölt a második fordulóba, ami felerősítheti Macron pártjának győzelmi arányát.

A parlamenti alsóházban eddig több mint háromszáz képviselővel rendelkező Szocialista Párt a megsemmisülés határára került, alig 20-35 fős frakciója lesz az új nemzetgyűlésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése