2017. június 1., csütörtök

MAGYAR KÓRTÜNET: ALIG PÁRSZÁZAN MENTEK EL A MENTŐSÖK TÜNTETÉSÉRE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.05.31.


Pár száz embert érdekelt, hogy a mentősök megalázóan keveset keresnek, miközben életeket mentenek. De a tüntetést se éppen csütörtök délután háromra kellett volna megszervezni.

Egy mentős 90-140 ezer forintot keres havonta, ami lássuk be: megalázóan kevés.
Éhbérért dolgozik a mentős.

Egy Lidlben dolgozó árufeltöltő megkeresheti ennek a kétszeresét is. (Nem leszólni akarjuk az árufeltöltő munkáját, de neki nem kell életeket mentenie.) A mentősöknek ráadásul 60%-os béremelést ígértek januártól, ebből idén 10% lett. A legtöbb mentősnek ezért másodállást is el kell vállalnia, hogy el tudja tartania a családját. Ez pedig megint ahhoz vezet, hogy a főállását – az életmentést – nem képes teljes mértékben ellátni.

Mindezek miatt szerda délután demonstrációt tartottak a mentők az Országos Mentőszolgálat főigazgatósága előtt. Az eseményen a beszámolók szerint néhány száz ember gyűlt össze.

Hiába a csillogó villogó mentőautók, hiába az új mentőirányító rendszer, ha nem lesz, aki dolgozzon. Sokan inkább elmennek az országból is vagy elmennek a versenyszférába – mondta Kuspér Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke a tüntetésen.

Három dolog miatt elégedetlenek a mentődolgozók:
  • a szánalmas bér,
  • a megfelelő munkaruházat hiánya;
  • a vezetők despota, fenyegető stílusa.
Az „Elég volt!” mottójú tüntetés szervezői az esemény Facebook-oldalán azt írták: „Nem fogjuk hagyni, hogy az elkövetkező években is megélhetési gondokkal küzdjünk, hogy két-három mellékállást kelljen vállalni a tisztességes életkörülmények megteremtéséért. Nem akarjuk, hogy el kelljen hagyni hazánkat, mert más uniós országban megbecsülnék munkánkat. Itthon, ebben az országban kívánjuk felnevelni gyermekeinket, munkánk elismeréséül kapott méltó fizetésből teremtve megfelelő megélhetést számukra.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.