2017. június 14., szerda

MINÉL JOBBAN NYOMUL A FIDESZ, ANNÁL INKÁBB ÖSSZEZÁR AZ ELLENZÉK?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.06.14.


Még a DK-s Oláh Lajost vesegörcse sem tudott segíteni a kormánytöbbségnek, hogy keresztülvigye a Lex Csicskára keresztelt törvénymódosítást, ugyanis egy ellenszavazattal több volt ellenzéki oldalon ahhoz, hogy a Fidesz kétharmaddal módosítani tudja a pártfinanszírozási szabályokat. Az ellenzék mozgósította minden képviselőjét a végszavazásnál függetlenül attól, hogy jobboldali, liberális, baloldali, netán független honatyákról volt szó. Így aztán nem Oláh Lajos veseproblémáján múlt, hogy a Fidesz nem tudta elgáncsolni a neki nem tetsző ellenzéki plakátkampányokat.

Nagyon fáj a Fidesznek, hogy a számára kétharmados parlamenti többséget hozó 2014-es választás után szinte azonnal elvesztette az alkotmánymódosításokhoz elengedhetetlenül szükséges fölényét. Három egymást követő időközi választás elbukása ugyanis elegendő volt ahhoz, hogy a kormányzópárt alkudozni kényszerüljön a sokszor lenézett, és olykor kifejezetten gyűlölt ellenzékével. Ezek a kísérletek azonban nem hoztak eredményt, ugyanis a Fidesz szinte semmit nem kínált, ugyanakkor sokat várt cserébe.

Így bukhatott meg tavaly év végén az az alaptörvény-módosítási kísérlet is, melyet a bukott kvótanépszavazás után akart átvinni a törvényhozáson a kormány, ám nem volt hajlandó záros határidőn belül kivezetni a letelepedési kötvényeket a piacról, így a Jobbik nem is támogatta a menekültügyben előterjesztett javaslatot. Az egésznek egyébként nem sok gyakorlati jelentősége volt, ám ettől a ponttól kezdve a Jobbik és a Fidesz politikája élesen szemben áll egymással, így tulajdonképpen az utolsó potenciális szövetségesét is elvesztette a kormány a parlamenti munkában.

A Fidesz kárörvendése az ellenzék szétaprózottságát és veszekedésit látva egyre kevésbé őszinte, hiszen a mostani kudarca is azt jelzi, hogyha szükséges, minden politikai erő képes összefogni a kormány törekvései ellen. Az igazán fontos végszavazások esetében nem működik az „Oszd meg és uralkodj!” módszere, ugyanis a kormánynak akkor se hinne egyetlen ellenzéki párt sem, ha valamit ígérne a szavazataiért cserébe. De a kormánypárt nem is ígér semmit, de azt legalább következetesen be is tartja...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.