2017. június 11., vasárnap

MIT JELENT AZ ORBÁNI ILLIBERALIZMUS?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BERKECZBALÁZS
2017.06.10.


Orbán Viktor maffiafőnök egy illiberálisnak nevezett államot épít 7 éve a seftes haverjaival. A Fideszben soha nem volt erős az ideológiai töltet, hacsak a pénz és a hatalom imádatát nem akarjuk ideologizálni. Viszont a temérdek közpénzt felemésztő, göbbelsi módon felépített, kizárólag a fideszes propaganda céljait szolgáló közmédia és kormányzati kommunikáció folyamatosan és katatón módon valamilyen illiberalisnak nevezett államról vartyog. Mégis mit jelent az orbáni illiberalizmus?

ivel az illiberalizmus, mint fogalom a liberalizmus ellentéteként jött létre, ezért induljunk ki abból, hogy mi a liberalizmus. (Itt jegyzem meg zárójelben, hogy a köpönyegforgató Orbán 1992 és 2000 között a Liberális Internacionálé alelnöke volt.)

A WikiPédia szócikke szerint a liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt. Gyökerei a 17–18. századra, a felvilágosodás idejére nyúlnak vissza. Olyan korábbi alapvető elveket tagadott meg, mint az uralkodók isteni felhatalmazása, az öröklött kiváltságok, államvallás és protekcionizmus.

A liberalizmus különböző formái nagyon különböző politikai megoldásokat kínálhatnak, de néhány dologban általában egyetértenek, mint például a gondolkodás és szólás kiterjedt szabadságában, a jogállamban, a gondolatok szabad áramlásában, a magántulajdonban, a szabadpiacban, a kormányzat átláthatóságában, és - más ideológiákkal együtt - a szabad választásokban. A magyar nemzet polgárainak szabadságáért küzdő legnagyobb liberális hőseink: Kossuth Lajos és Deák Ferenc voltak.

A politikai liberalizmus a klasszikus liberalizmus politikai komponenseként, John Locke, Montesquieu, John Stuart Mill és mások nézeteinek szintéziseként indult. A korábbi isteneredetű felfogással szemben a liberálisok szerint a társadalom és a törvények kiindulópontja az egyén, akinek jogai a természetjogon alapulnak. Támogatja a társadalmi szerződést, aminek alapján az állam polgárai a törvényeket hozzák, és egyetértenek abban, hogy alávetik magukat nekik. Úgy gondolják, hogy az egyének tudják a legjobban, mi a jó nekik. A politikai liberalizmus választójogot ad minden felnőtt állampolgárnak nemre, rasszra, nemzetiségre, vallásra, gazdasági státusra való tekintet nélkül...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.