2017. június 24., szombat

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2017

24.HU
Szerző: 24.hu
2017.06.24.


Múzeumok Éjszakája 2017: Idén is több száz helyszín közül válogathatunk.

Idén júniusban is megrendezésre kerül az ország talán legjelentősebb összkulturális eseménye, a résztvevők számát tekintve ugyanis hatalmas sikerről beszélhetünk évről évre.

Szokás a jól bejáratott szkepticizmusunkkal valamennyi kulturális rendezvényről, így a mindenkori, egyéni múzeumlátogatásról is úgy beszélni, mint egy újabb lehetőségről, amit kihagy a magyar, mert szomorú, mert szegény, mert iszik, mert meccset néz, mert nem érdekli. A Múzeumok Éjszakájának egyik legnagyobb erénye, hogy az összes ide köthető közhelyet képes megcáfolni. Pedig egyetlen délutánról és egy rövid éjszakáról van szó csupán.

Tényleg nem járunk múzeumba?

Az imént említett “múzeumba nem járás” egyébként jellemző ránk az év nagy részében.

A múzeumokkal, illetve a különféle galériákkal, kiállításokkal általában az a baj, hogy épp annak a társadalmi csoportnak nincs pénze a jegyekre, akit érdekelne mindaz, amit kínálnak a tárlatok. Alapvetően akkor járunk múzeumba, ha ingyen van (mondjuk nemzeti ünnepek alkalmával), ilyenkor azonban annyira sokan kíváncsiak a legizgalmasabb múzeumok kínálatára, hogy gyakran gondot okoz a felgyülemlő tömegek kezelése. Igény tehát abszolút van. Lehetőség már annál kevésbé, mivel egy ötfős család számára a belépők megváltása még akkor is jelentős kiadás, ha ötből hárman diákkedvezményre jogosultak.

Múzeumok éjszakája: A perspektívaváltás izgalma

A Múzeumok Éjszakája bár kínál ingyenesen látogatható programokat és kiállításokat is, alapvetéseinek lényege mégsem az “elérhető múzeum” látványrajza. A Múzeumok Éjszakáján a résztevő intézmények igyekeznek megmutatni azt az arcukat is, melyet egyébként azok sem láthatnak, akik rendszeres látogatók. Az éjszaka leple alatt ezernyi érdekességre, titokra derülhet (lámpa)fény, hiszen a fő cél talán a személyesség, a megosztás, elénk tárni a mítoszok mögötti valóságot. A múzeum ugyanis nem a poros múlt leképeződése, nem valami avitt, idejét múlt szörnyeteg. Ha mégis az, akkor gond van a koncepcióval…

A Múzeumok Éjszakája 2017 teljes kínálata megtalálható a rendezvénysorozat hivatalos oldalán.

Érdemes idén június 24-én is a múzeumok mellett dönteni. Mert ilyen egy évben tényleg csak egyszer van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.