2017. június 9., péntek

NAPI EGYPERCES: A FEJÉTŐL BŰZLIK A HAL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.06.09.



A pár nappal ezelőtti napi egypercesben – Egy ország, ahol “fortélyos félelem igazgat” – arról írtam, hogy hazánkban soha nem látott mértékű a korrupció, a Fidesz “kollégiumi brancsa” a politikai hatalmat gazdasági előnyök megszerzésére használja fel. A csúszópénz már a rendszer “természetes” velejárója, hiszen a narancssárga tagkönyv védettséget jelent. Mindezt még cinizmussal, bicskanyitogató, közszolgához méltatlan stílussal is párosul. Ha valaki tegnap figyelte az Audit kedvelő miniszter sajtóámítását, akkor láthatta, hogy az újságírók szemébe nevetve, gúnyos félmosollyal válaszol minden, számára nem tetsző kérdésre. Egy pillanatra esett ki a szerepéből, amikor az Államkincstár dolgozóinak esetleges sztrájkjáról kérdezték. “Helyükben jól meggondolnám a sztrájkot” válaszolta, nem is enyhén fenyegetően. Aki olvasta az előző írásomat, emlékezhet, arról írtam, hogy az országban fortélyos félelem uralkodik. Az állampárt - kisgömböcként – maga alá gyűrt mindent és mindenkit, menekülési útvonal nincs, hiszen élni kell mindenkinek valamiből.

Magyarország családi klánok kezébe került, egy szűk kör tart a markában minden politikai és gazdasági hatalmat. Ha megnézi valaki, melyik pártban ül a legtöbb olyan országgyűlési képviselő, akik 90′ óta tagja a parlamentnek, látni fogja, hogy a Fideszben. Az első szabad választások óta ott ül a bársonyszékben többek között: Orbán Viktor, Kövér László, Kósa Lajos, Varga Mihály, Tagja volt a 90′ -es háznak Áder János , aki jelenleg a nem létező köztársaság elnöke, és Deutsch Tamás, aki a hanyatló nyugatot bomlasztja, Brüsszelben. Ők azok, akik zömének a magyar parlament volt az első “rendes” munkahelye. Az elmúlt 27 évben a mi adóforintjainkból élnek, így könnyen ellenőrizhető lehetne,hogy a jelenlegi életszínvonaluk összhangban van e a jövedelmükkel.

Magyar unikum: napjainkban Magyarország három legmagasabb közjogi méltósága a Bibó István Szakkollégium tagja volt, egy zárt férfi brancsba tartoztak egykoron. Ez magyarázat lehet sok mindenre, ami hazánkban történik. Egy sajátos hűbéri rendszer működik, tetején az “uralkodóval”, akinek ugyan – még? – nincs koronája, de szava a törvény. Ebben a struktúrában a kormány és a parlament szerepe formális, a tényleges döntések nem ott születnek. Egy ember akarata dönt fontos és kevésbé fontos kérdésekben...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.