2017. június 27., kedd

NAPI EGYPERCES . NINCS KŐBE VÉSVE AZ "ÖRÖKÖS GYŐZTES" NEVE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.06.27.


Napjaink Magyarországa a korrupció, a törvényesített lopás melegágya. A Fidesz zsákszámra önti a közpénzt a csókosok zsebébe. A közbeszerzések túlárazása ma már több mint városi legenda. Hihetetlen gazdagodásoknak lehettünk tanúi az elmúlt években. Az újsütetű milliárdosok mindegyike óriási kormányzati hátszéllel, párttámogatással jutott a vagyonhoz. Valóságos hűbéri láncolat jött létre, amelynek tetején a Várba készülő, magát plebejusnak mondó, „örökös miniszterelnök" ül. Szava maga a törvény. Körülötte élősködők hada, akik minden morzsáért lehajolnak. A miniszterelnök úgy bánik az országgal, mintha a saját tulajdona lenne, s a közpénz elvesztette közpénz jellegét.

Aki itt él Magyarországon – pártszimpátiától függetlenül – emlékszik a bukott miniszterelnök 2002-es, Dísz téren elmondott beszédére. Az ország végletes, napjainkig tartó megosztása ekkor kezdődött. Családok vesztek össze, házasságok mentek tönkre, baráti kapcsolatok szakadtak szét a politika miatt. Eldurvult a közbeszéd, a Fidesz kisajátította a „nemzeti” szót. Még a kokárdát is „ellopta” a nem fideszes érzelműektől.

A politikában veszíteni is tudni kell – emelt fővel. Az igazi sportember tudomásul veszi, ha van nála jobb. Nem keres kifogásokat, nem kiabál kígyót-békát vetélytársaira. A sport többek között arra is tanít, hogy tisztességes versenyben, egyenlő esélyek mellett, nem szégyen veszíteni. Aki sportolt bármilyen szinten, tudja: mindig jöhet olyan versenyző, aki jobb lehet nála. Nincs kőbe vésve az „örökös győztes” neve.

Így van ez – vagy pontosabban: így kellene lenni – a politikában is. A történelemből tudjuk, egyetlen hatalom sem tart örökké, előbb-utóbb sorsszerű a bukás. Hogy erre mennyi idő alatt kerül sor, az már a körülményektől, a külső és belső viszonyoktól függ. Egy idő után, a hatalom képtelen megújulni, változtatni, így megérik a bukásra.

Jövőre ismét parlamenti választások lesznek Magyarországon. Sorsdöntőnek gondolom 2018-at mind a Fidesz, mind a demokratikus ellenzék számára. Mielőtt pár mondattal rátérnék a „miért”-re, íme három idézet Orbán Viktortól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.