2017. június 9., péntek

NEMCSAK A KOCKÁN FORGÓ PÉNZRŐL VAN SZÓ, HANEM AZ ADÓFIZETŐK BIZALMÁRÓL IS - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.06.09.


Az amerikai szenátusban meghallgatták James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI volt igazgatóját, akit az előző hónapban váltott le Donald Trump elnök. Comey meghallgatásának talán leginkább hírértekű eleme az volt, hogy a korábbi főnyomozó elismerte: Trump nem adta neki kifejezett utasításba, hogy függessze fel az orosz kapcsolati háló felderítése érdekében a Michael Flynn – időközben lemondatott – nemzetbiztonsági főtanácsadó ellen folyó FBI-vizsgálatot.

De az elnök – kettőjük találkozóján - nyomatékkal dicsérte, jó embernek nevezte Flynnt, és Comey ezt a nyomozás felfüggesztésére irányuló utasításként értelmezte.

Ami a Magyarországgal kapcsolatos külföldi sajtóanyagokat illeti, a Washington Post az AP hírügynökség, a New York Times pedig az AP és a Reuters beszámolóját ismerteti arról, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap jelezte: a kormány kész figyelembe venni a Velencei Bizottság jogi aggályait a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ügyében, és annak megfelelően módosítja a parlament előtt lévő törvényjavaslatot.

Reuters tudósítása „nyilvánvaló visszavonulásnak” minősíti a kormány részéről a módosításra való készséget. Az AP nem von le ilyen következtetést, csupán ismerteti, hogy mely pontokban hajlandó változtatásra a kormányzat. Megjegyzi emellett: a tervek szerint változatlan maradna a törvényjavaslat egyik legvitatottabb pontja, az, hogy az érintett csoportoknak minden nyomtatott, illetve online kommunikációjukban utalniuk kellene a számukra külföldről juttatott finanszírozásra.

A Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadásának három friss írása is kapcsolódik – közvetlenül vagy közvetve – Magyarországhoz.

Az egyikben Vera Jourovát, az igazságügyi kérdésekben illetékes cseh EU-biztost szólaltatja meg, aki a létrehozandó európai ügyészi hivatalban való részvételhez kötné a kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára. Az európai ügyészség gondolata mellett eddig húsz uniós tagállam kötelezte el magát – nincs köztük az uniós források jelentős kedvezményezettjének számító Magyarország, illetve Lengyelország. Az európai ügyészség kezdetben kifejezetten csak abban lenne illetékes, hogy nincsenek-e törvénytelenségek az uniós pénzalapok felhasználása körül. "Nemcsak a kockán forgó pénzről van szó, hanem az adófizetők bizalmáról is. Logikus, hogy az ügyészség felügyelete alá kellene tartoznia azoknak a tagországoknak, amelyek további jelentős pénzügyi támogatásokat szeretnének" - mondta az uniós biztos a Politicónak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.