2017. június 13., kedd

NINCS ÉRETTSÉGI BOTRÁNY NÉLKÜL?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2017.06.13.


Súlyos visszaéléseket tárt fel a Fővárosi Kormányhivatal a Paulay Alapítványi Középiskolánál, ezért az Oktatási Hivatallal együtt büntetőfeljelentést tettek - tudta meg a hvg.hu. A vizsgálat még tart, illetve indulhat nyomozás is, ezért a kormányhivatal nem árult el részleteket arról, milyen szabálytalanságokat találtak.

A tavalyi botrányos érettségi és az idei gyanús körülmények miatt a Paulay érettségiztetésének jogát az Emberi Erőforrások Minisztere visszavonta, így a diákok számára lényegében az utolsó pillanatban kiderült, nem ott, hanem a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolában kell leérettségizniük. Nagyon sok tanuló meghátrált: az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint 321 diákot regisztráltak a Paulayba érettségire, azonban a Bánkiban csak töredékük jelent meg. A Kormányhivatal közlése szerint magyarra 135, matekra 130, történelemre 128, angolra pedig 110 fő ment el.

A kormányhivatal most azt írta, "az érettségi jogszerűségének biztosítása érdekében szükségessé vált a vizsgázók vizsgára bocsátási feltételeinek felülvizsgálata", ezért csak az folytathatja az érettségit, aki a vizsgabizottságnak bemutatja a középfokú oktatásban szerzett összes bizonyítványát és végbizonyítványát.

"A vizsgabizottságok a bizonyítványok valódiságát minden esetben ellenőrzik. A kormányhivatal erről minden érintett vizsgázót előzetesen értesít."

Vagyis, azt a nagyjából 140 diákot tüzetesen ellenőrzik, akik vizsgázni mentek. A mostani érettségin meg nem jelent csaknem 200 diák további sorsáról és terveiről mit sem tudni. Ők legkorábban a pótérettségin vehetnek részt októberben, nagy kérdés, hogy melyik iskolában.

Hamis bizonyítvány miatt már nyomoznak

Viszonylag nehéz lebukni hamis érettségi bizonyítvánnyal, a munkáltató ugyanis nem tudja ellenőrizni, hogy amit letesznek az asztalára, az vajon valódi dokumentum-e, vagy sem. Egy módja van a lebukásnak, ha valaki felvételizik vele. Ezt egy Paulayban végzett diák megtette, így villámgyorsan lebukott. Az Oktatási Hivatal pár hete árulta csak el, emiatt tettek feljelentést a rendőrségen. Szó szerint így hangzik:

"a felsőoktatási felvételi eljárásban felhasznált hamis tartalmú érettsági bizonyítvány miatt élt feljelentéssel az intézményben 2016-ban érettségi vizsgát tett tanulóval szemben."

A Kormányhivatal szintén tavaly bejelentéssel fordult a rendőrség felé az érettségin illetve az azt megelőző vizsgákkal kapcsolatban tapasztalt szabálytalanságok miatt, a rendőrség a két ügyet összevontan kezeli, hivatali visszaélés gyanújával folyt vagy folyik eljárás. Az ügy állására viszonylag rendszeresen rákérdezünk, azonban gyanúsított idén májusban még nem volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése