2017. június 27., kedd

NYÁRI SZÜNET: PÉNZ ÉS RÁÉRŐ NAGYSZÜLŐK HÍJÁN MEG VAGYUNK LŐVE

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Dercsényi Dávid
2017.06.26.


Itt a vakáció és a kínzó kérdés: hova tegyem a gyerekem? Az Emmi nem illetékes, bár szervez táborokat, az önkormányzatok közül pedig sok nem tud megfelelni törvényi kötelezettségének.

A kánikulával a nyári iskolai szünet is beköszöntött, családok tízezreinek adva fel a leckét: mit kezdjünk a gyerekkel, gyerekekkel? A táborok utáni kétségbeesett keresgélésnek gyorsan határt szab a pénztárca: az egyhetes nyári, nem ottalvós tábor a fővárosban 18-20 ezer forintnál kezdődik, határ a csillagos ég. Az ottalvósok 30-35 ezer forintnál indulnak. A családok egy része meg tudja oldani a nagyszülők, rokonok bevonásával a kérdést, de sok helyen ez sem elérhető lehetőség. A szabadságon tölthető - és kivehető - napok száma véges, és jóval kevesebb, mint amennyire szükség lenne. Nincs pénz, nincsenek rokonok - mi van? Önkormányzatok és iskolák.

Mindenki ismerni véli a kulcsosgyerek-szindrómát: az ellátás és program nélküli gyerekek megkapják a lakáskulcsot, aztán menjenek, ahova akarnak. Hamar lábra kapnak a várost terrorizáló, illetve a terrorizált gyerekekről szóló rémhírek: a szünidőben megnőnek az ilyen gyerekek által és kárára elkövetett bűncselekmények, és az őket ért balesetek száma is - véli tudni sok-sok weboldal, cikk, holott a rendőrség nem vezet szünidei statisztikákat, és az Országos Mentőszolgálatnál sincs ilyen adatsor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.