2017. június 27., kedd

ORBÁN ÁTLÉPTE A RUBICONT, AMIKOR PIADESZTÁLRA EMELTE HORTHYT, HOGY A SZÉLSŐJOBBRÓL GYŰJTSÖN HÍVEKET - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey/jdesi
2017.06.27.


- Több nyugati újság is azt követeli, hogy az unió álljon a sarkára és szüntesse be az egységbontó magyarok és lengyelek támogatását

- A magyarok 75 %-a egyetért a menedékkérők igazságos elosztásával

- Orbán és Matolcsy riadó! Veszélyben a beszélő szerszámokra épített gazdasági modell

Spiegel

Tabut sértett Orbán Viktor, amikor kiemelkedő államférfinak nevezte Horthy Miklóst, Hitler szövetségesét, noha az súlyos bűnök terhelik. Dehát Magyarországon már indul a választási kampány és a kormányfő a szélsőjobbon igyekszik új híveket felhajtani. A kormányzóról érdemes tudni, hogy bevallottan antiszemita volt, aki jó pár zsidótörvényt írt alá és segédkezett nyújtott csaknem 600 ezer zsidó deportálásához. És éppen őt merte nyilvánosan dicsőíteni a miniszterelnök. Orbán idáig ilyen messzire még soha nem ment el, de nem is kisiklásról van szó. A tiltakozások láttán a politikus megerősítette, hogy továbbra is kedvezően vélekedik Horthyról. Azt nem említette, hogy annak milyen szerepe volt a holokausztban. Nem mellesleg a kormányzó katonák tízezreit küldte a halálba a frontokon is.

Eddig főleg a magyar szélsőjobb méltatta nyíltan az admirálist. A Fidesz nem annyira Horthy kultuszát ápolja, inkább a két háború közti időszakot állítja úgy be, hogy az milyen dicsőséges volt a magyarok számára. Mert példásan összetartottak, hogy feldolgozzák „Trianon tragédiáját“. Hogy Orbán most először példaképnek minősíti a kormányzót, azt Ungváry Krisztián, a történész azzal magyarázza, hogy a kormányfő ki akarja szolgálni választóit. Az üzenet az, hogy mi rendesek vagyunk, értékesek és ártatlanok. Aki ezt kétségbe vonja, az vagy zsidó, vagy a külföld, illetve a kommunisták ügynöke. Heiszler András szintén úgy látja, hogy Orbán a szélsőjobbosok közül igyekszik minél többeket elhalászni. Ám veszélyes játékot űz, amikor megpróbálja bagatellizálni a történelmet.

Az Európai Néppárt megkérdezett képviselői nem kívántak nyilatkozni az ügyben, bár a Fidesz tagsága ügyében már jó ideje vita van a konzervatívok soraiban. A kizárás azonban egyelőre nincs napirenden. Ugyanakkor több jobboldali politikus is döbbenettel beszél Orbán mind inkább jobboldali-radikális világképéről.

Die Zeit

Az unió értékközösség és nem önkiszolgáló bolt, ennélfogva az EU-nak törölnie kellene a Magyarország és Lengyelország számára előirányzott támogatásokat, mert a két, autokrata kormány lerombolja azokat az intézményeket, amelyek ellen tudnának állni törekvéseikkel szemben. Így látja ezt a kommentár, merthogy meg kell őrizni az emberi méltóságot, az egyéni szabadságjogokat, a jogállamot, valamint a szabad kereskedelmet. Pontosan erre emlékeztetett a minap a CEU igazgatója. A gond ott van, hogy a magyaroknál gyengék a demokrácia megtámasztására szolgáló intézményes biztosítékok. Ezzel szemben Amerikában a Kongresszus vizsgálóbizottságokat állít fel Trump ellen, az igazságügyi tárca különmegbízottat nevez ki. A bíróságok folyton megakasztják az elnök terveit, a sajtó pedig egyenesen mintaszerűen látja el ellenőrző funkcióit.

Magyarországon és Lengyelországban olyan kormányok és politikusok vannak hatalmon, amelyek úgy gondolják, hogy nekik nem kell zabla, azt tesznek, amit csak jónak látnak. Terhesnek érzik a hatalmi ágak létezését. Viszont csődöt mondott a demokrácia belső immunrendszere. Orbán jelenleg azon van, hogy becsukja kapuit a Közép-Európai Egyetem, már ha nem módosítják a törvényt. A Bizottság habzik a dühtől, csakhogy életlen a fegyvere. Megvonatná a szavazati jogok a két államtól, ám ez nem valószínű az erőviszonyok ismeretében. A brüsszeli fenyegetések nem ijesztették meg sem Budapestet, sem Varsót. A magyar kormányfő inkább az „Állítsátok meg Brüsszelt’”-kampánnyal van elfoglalva. Közben pedig minden évben negyedmilliárd eurót kasszíroz az EU-tól. Ezek után legfőbb ideje, hogy az unió világosan értésre adja: ha a két kormány továbbra is lábbal tiporja a közös elveket, akkor elzárjuk a pénzcsapot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.