2017. június 26., hétfő

ORBÁN PUTYIN HASZNOS IDIÓTÁJA LESZ, AMÍG AZ UNIÓN BELÜL MARAD - INTERJÚ UNGVÁRY RUDOLF ÍRÓVAL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.06.26.


Nem meglepő amit a miniszterelnök Horthy Miklósról mondott, mert Horthy felmagasztalása beleillik abba a „velejéig aljas”, gyűlöletkeltésbe, amely mindig is a lányege volt a politikájának – jelentette ki Ungváry Rudolf író a Reggeli Gyorsban. A publicista szerint Orbán Viktor uniós politikájának csak az lehet az eredménye hogy az ország még jobban meggyengül. Beszélt még az orosz – magyar kapcsolatokról és az ellenzék lehetséges szerepéről.
Szénási Sándor először Orbán Viktor Horthyra vonatkozó kijelentéséről kérdezte Ungváry Rudolfot. Az publicista szerint Orbán korábbi megnyilvánulásaiból következett ez a mostani a beszéd. „Horthy felmagasztalása tehát nem jelent újat, és ez következik a magyar alkotmányból is, amely éppen abból a célból, hogy ezt a sajátos visszatérést végre lehessen hajtani az államrend szintjén is. Az alaptörvény ugyanis kimondja, hogy Magyarország 1944-ben elveszítette a szuverenitását. Ez ordas hazugság – fogalmazott Ungváry Rudolf, aki szerint korlátozták ugyan az ország szabadságát, de az korántsem csökkent le olyan jelentős mértékben, mint a például Romániáé.

Ungváry szerint tehát a Fidesz elnökének beszéde beleillik, abba a „velejéig aljas”, de halálosan pontos gyűlölet keltésbe, amely mindig is a lányege volt a politikájának. „Már korábban megfogalmazta a kirekesztés zsigeri alapját.” – mondta, majd hozzátette: Orbán Viktor pontosan tudta, hogy a konzervatívok és jobboldaliak hallgatni fognak, mert pont Horthy ügyében képtelenek a múlttal szembenézni. „Tudta, hogy lesz zsidószervezet, amelyik majd tiltakozik, és azt is, hogy a baloldaliak és a liberálisok tiltakozni fognak és így újra rá lehet mutatni arra, hogy kik azok, akik minden jónak ellen tesznek.”

Ungváry Rudolf szerint a Horthy-rendszer sok szempontból hasonlít az orbáni rendszerre. „Abból a szempontból mindenképpen, hogy bírálni lehet, de megbuktatni nem. Mindkét rendszerben korlátozták a választójogot, és ezáltal a kormánypárt mindig biztosítani tudta a 2/3-át. Az Orbán rendszer azért különbözik a Horthy-rendszertől, mert 1945-ből tanulni tudott, mint minden szélsőjobboldali mozgalom. A 45-ös bukás olyan borzalmas katasztrófával járt a szélsőjobboldali fasisztoid eszmeiség számára, hogy utána eredményesen már nem lehetett fellépni ezzel az eszmerendszerrel és nyíltsággal. De az orbáni rendszer a demokrácia álarcában vérbeli fasisztoid vonásokat valósít meg, az vezérelvvel, az erő elvvel, a tekintély elvvel, a fékek és egyensúlyok teljes kikapcsolásával. Ezzel egy látszatdemokráciát épít fel, amit sikeres kettősbeszédet alkalmaz.” ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.