2017. június 30., péntek

PÁSZTORY DÓRI: NYÍLT LEVÉL HOSSZÚ KATINKÁNAK

WMN BLOG
Szerző: Pásztory Dóra
2017.06.30.


Többször foglalkoztunk már Hosszú Katinkával, például az egyik Elviszlek magammal epizódban, vagy ebben a cikkben. Katinka a múlt héten ismét nyílt levelet írt a hivatalos Facebook-oldalán. Már nem először. A levél tartalmáról és formájáról Pásztory Dóri kétszeres paralimpiai bajnok úszó, a WMN szerzője mondja el véleményét – szintén nyílt levélben. Íme:

Hosszú Katinka szupersztár, a legsikeresebb aktív sportoló Magyarországon. Ha ő mond valamit, akkor arra mindenki felkapja a fejét, még akkor is, ha mély szakmai kérdésben foglal állást. Vitatkozni viszonylag kevesen tudnak vele, hisz nagyon jól kell ismerni ahhoz az úszósportot és annak sajátosságait, azon belül is a világkupa-sorozatot, hogy legutóbbi érzelemdús véleménynyilvánítását kontextusba tudja helyezni egy átlagember. Vitatkozni amúgy is nagyon kevesen tudnak vele, mert ő nem vitatkozik. Sajtótájékoztatót tart, nyílt levelet ír, Instagramon posztol. Egyirányúan kommunikál még akkor is, ha pont a kétirányú kommunikációt hiányolja. Mint például most, amikor a Nemzetközi Úszószövetségen kéri számon a világkupa-sorozattal kapcsolatban hozott változásokat. Jogosak-e a felvetései vagy sem? Vajon hányan tudják ezt megítélni a követői közül? Így információ és tudás híján sokak számára nincs más lehetőség, mint ezt a történetet is beletuszkolni a „magányos hős sportoló vs. gonosz, rosszindulatú (nemzetközi) szervezet” ádáz csatájának skatulyájába, aminek bizony remek közege a mostani magyar közbeszéd.

Arról pedig kevesen akarnak tudomást venni, hogy mennyire rontja a közbeszéd helyzetét ez a fajta közlésmód.

Kíváncsi lennék, hányan mélyedtek el a részletekben azok közül (több mint 19 ezren csak Katinka oldalán), akik lájkolták a bejegyzését. Egyáltalán, hányan értik azt, hogy miről szól a világkupa-sorozat változásai kapcsán kialakult diskurzus?

Most egy rövid összefoglaló erejéig megpróbálom árnyalni a képet.

A világkupa-sorozat az úszásban kilenc állomásból álló pénzdíjas versenylánc, három európai, és hat ázsiai állomással, általában augusztus és november között rendezik meg. A versenyek kétnaposak, ráadásul az év nemzetközi fő versenye (Európa-bajnokság, világbajnokság vagy olimpia) után közvetlenül. Így aki belevág abba, hogy végigússza a kilenc állomást, annak nincs pihenőideje a főverseny után, rengeteg időt tölt különböző reptereken, repülőgépeken, szállodákban, és ezek nem a legoptimálisabb helyszínei a regenerációnak. Az amerikai versenyzőknek a felkészülés ezen időszakában általában a saját csapatuk színeiben kell villantani a hazai bajnokságban, ráadásul a pénzdíjat sem fogadhatják el az egyetemi szabályrendszer miatt, így ők rendszerint távol maradnak a világkupa-sorozattól, ezzel meglehetősen csökkentve annak presztízsét.

Minden versenyszámban pénzjutalom jár az érmeseknek (1500-1000-500 dollár), külön bónuszt fizetnek a világcsúcsokért (10.000 dollár) és a teljes sorozat ponttábla élén végző hat férfi és női versenyzői is részesülnek extra díjazásban (50.000-től 5000 dollárig). A FINA összesen kétmillió dollárnyi összeget költött erre a versenysorozatra.

Katinka történetét ismerjük. A 2012-es londoni olimpia után férje, Shane Tusup vette át a felkészülésének irányítását, és kezdtek el egy teljesen újfajta felkészülési metódust, aminek egyik különleges ismérve a rengeteg versenyzés. De nem ám úgy, hogy elmennek egy-egy viadalra, és ott Katinka leússza a fő számait. Nem, mintegy komplett edzésként tekintve a versenyre, az összes számban elindul. Az újfajta terhelés sikere kézzelfogható, nemcsak az olimpia érmek számában, de a versenyeken összeúszott bevételekben is. Egyébként a FINA nemcsak a világkupa-sorozatban honorálja anyagilag is az úszók fáradozását, hanem a világbajnokságok alkalmával is jár pénzjutalom a döntősöknek. Legutóbb 2015-ben a kazani vb-n 5,5 millió dollár jutalmat osztottak ki, ebből az úszók között 2,5 millió talált gazdára.

Na, de vissza világkupára és az új szabályokra. Mivel eddig egy versenyző annyi számban indult el, amennyiben csak akart, ennek eredménye lett az, hogy az elmúlt években Katinka gyakorlatilag letarolta a női mezőnyt, ami döbbenetes teljesítmény. Volt olyan állomás, ahol tíz számban is nyerni tudott.

Egyébként nem ő volt az egyetlen, aki meglátta a piaci lehetőséget a világkupa-sorozatban, úgyhogy szó sincs róla, hogy kizárólag miatta/ellene dolgoztak volna ki új szabályrendszert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése