2017. június 17., szombat

POLGÁRI ENGEDETLENSÉG

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.06.17.


„ ….a jogszabályok az egységes és ellentmondás nélküli jogrendszer része gyanánt magyarázandók, a szűkebb értelemben vett jogalkalmazás általános érvényű szabálya gyanánt az a tétel állítható fel, hogy a jogalkalmazó a jognak helyesen megállapított értelmét feltétlenül követni tartozik” (Moór Gyula: Jogfilozófia) 

Örülhetnek a politika szereplői, mert erre a hétre is megvan a gumicsontjuk, amin teljes odaadással lehet rágódni. A CEU törvény után, amint az várható volt, megszületett a civil törvény is, amely hasonló felháborodást váltott ki, mint az előző jogszabály. De mintha nem lett volna olyan átütő ereje, hiszen csak kevesen jósoltak genocídiumot, ami ilyen esetekben meglehetősen furcsának tekinthető az ellenzék részéről.Ezért a cselekményükért jómagam elmarasztalásban részesítem őket és felszólítom az érintetteket, hogy sokkal nagyobb vehemenciával bírálják a hatalomnak ezt az álnok tettét.

Amint azt ma már tudjuk, a CEU törvény sem rengette meg a világot, nem vált be az a jóslat sem, miszerint a kormány meg akarná szüntetni a Közép-európai Egyetemet csupán azért, mert Soros György számukra non grata persona. Azt gondolom, hogy a mostani civil törvény sem fogja kifordítani a világot a négy sarkából, és a vége az lesz, hogy a mostani kritikusok szépen beállnak majd a jogkövető honfitársaink közé. De addig ki kell ám nyilvánítani az egyet nem értésüket, hiszen ez az új törvény is, hasonlóan minden korábbi Fideszes törvényhez, jó alkalom arra, hogy megmutassák azt, mennyire a szívükön viselik hazánk sorsát az abban érintett szereplők. Bár kissé ernyedtebben, de most is kifejezésre juttatták azt, hogy mennyire törvény-, sőt, alkotmánysértő az egész új jogszabály és mindez arra volt jó, hogy támadást indítsanak a civil szervezetek ellen. Pedig ha jobban megnézzük ezt a jogszabályt, akkor ugyanazt tapasztalhatjuk, mint a korábbi CEU törvény esetén láthattunk. Nem történt más, csupán a mi kedves miniszterelnökünk ismét élt a hatásköréből adódó lehetőségekkel, és bizony ráncba szedte a sok renitens civil szervezetet. De ezt már megszokhattunk Orbán Viktortól, mert ő az a kormányfő, aki a saját szemétdombján egyedüli kakasként akar kukorékolni, aki szeret mindent törvényileg szabályozni, hogy aztán legyen hivatkozási alap arra nézve, hogy valamelyik politikai, vagy személyes ellenfelét felelősségre vonhasson. Tehát nem kell hozzá sok rosszindulat ahhoz, hogy ezt a tevékenységét a cezaromániás személyiségéből vezessék le. Mindazonáltal világos az, hogy a kontinentális imperatív jogeszme alapján erre a szabályozásra minden jogi és erkölcsi alapja megvolt. Ebben a jogalkotásban csupán egyetlen fék lehetséges: megfelel-e a Lisszaboni Szerződésnek, vagy sem. De ezt nem a hazai civil szervezeteknek van joga eldönteni, hanem az arra hivatott Uniós szerveknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.