2017. június 10., szombat

PUNCIPOLITIKA III. - VEZÉRÁLDOZAT. MIBEN VOLT IGAZA ÉS MIT RONTOTT EL GERÉB ÁGNES?

KETTŐS MÉRCE BLOG
PAPP RÉKA KINGA
2017.06.09.


A vezér elbukott, a háborút megnyerték: az otthonszülés mára legális, de csak kevesen férnek hozzá, a kórházi szülészet pedig borzasztó ütemben javul, ha egyáltalán. Geréb Ágnes lehetett volna ügyesebb, de nem lehetett volna sokkal sikeresebb.

Puncipolitika című ötrészes sorozatunkban a hazai szülészeti horrort járjuk körül. Ítélkezés helyett megvizsgáljuk, mekkora pénzbeli és hatalmi tétje van a szülés ellenőrzésének, hogy hogyan gyűrték uralmuk alá a hagyományosan független női bábaszakmát a szülészorvosok, hogy valójában mit tett Geréb Ágnes, mi köze mindehhez Mária Teréziának és a nyelvi ábrázolásnak, és hogy miért kísérti a hazai szülészetet még mindig Semmelweis Ignác szelleme. Sorozatunk harmadik részében a hazai szülészet botrányhősével, Geréb Ágnessel foglalkozunk.

Geréb Ágnest ugyanazzal a lendülettel szokás gyerekgyilkos sarlatánnak és az anyák megmentőjének is tartani. Részletes pályaképet azonban nemigen találni róla, legfeljebb töredékeket. Pedig a teljes képből kiderül, mi az, amit tényleg elhibázott, és mik azok a vádak, amikkel ok nélkül illetik. Ahogyan ezt már megszokhattuk: a kép jóval árnyaltabb annál, amilyennek azt a legtöbben látják. Geréb karrierje tipikus rendszerváltás körüli ellenállástörténet, annak jellegzetes lendületével, buktatóival, üres ígéreteivel és keserédes sikereivel...Sorozatunk első részében a hálapénz intézményét mutattuk be, a másodikban pedig a bábatörténelemmel foglalkoztunk, a továbbiakban pedig elemezzük, miért olyan nehéz egyenesen beszélni erről a témáról, akár szabályozásban, akár nyilvános beszédben; legvégül pedig számot vetünk az ellinkelt történelmi tanulságokról: feladjuk a Semmelweis-leckét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése