2017. június 20., kedd

RÚGJUK BE AZOKAT AZ AJTÓKAT, AMIKNEK TÁRVA-NYITVA KELLENE LENNIÜK - HOSSZÚ TÁVRA TERVEZ A SZABAD PÉCS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.06.20.


Sok jó hírt nem lehetett a hallani a körúton túli nyilvánosságról mióta Mészáros Lőrinc révén egészen kormányközelivé vált a vidéki napilappiac kétharmada. A távirányítású úthenger rendben végigment a vidéki nyilvánosság legfontosabb fórumain: a tisztességesebb újságírók felmondtak vagy kirúgták őket, a szerkesztőségeket befazonírozták az új vonalnak megfelelőre, és ma már senki nem lepődik meg, ha 13 megyében azonos címlappal jelennek meg a megyei lapok. Szerencsére nem mindenki adta föl: Pécsen új portált indítottak a megyei laptól kirúgott újságírók.

A Mediaworks-sokkra az első heves tiltakozás után leginkább a tehetetlen bénultság volt a reakció: a többség tudomásul vette, hogy a vidéki Magyarország zöme ezentúl a kézivezérlésű kormánymédiából fog tájékozódni. Néhány pécsi újságíró viszont úgy gondolta, megpróbálja a lehetetlent, és egy új, független portállal újra megteremti a szabad tájékozódás lehetőségét a városban és a régióban.

A pécsi helyi sajtó korábban sem a pluralizmusáról volt ismert, itt is éppen a nemrég beszántott megyei lap biztosított némi függetlenséget és pártatlan tájékoztatást. Ma már ennek persze vége.

Hazai jóhírek és a migránsvilág szörnyűségei közt turkálhat, aki például a pecsma.hu-ról, illetve annak nyomtatott változatából, a Pécsi Hírekből tájékozódik. Kevésbé vonalas a Pécsi Újság, amelyik inkább a semmitmondásba menekül: jellemző, hogy a külpolitika és a bulvár egyazon rovat – igaz, a lap kiadója sosem volt ellensége a városvezetésnek.

Van még az okpecs.hu nevű, a direkt propagandától óvatos távolságot tartó, néha szolidan kritikus helyi portál – a klasszikus udvari ellenzék: a portál főszerkesztője Páva polgármester bizalmasa, korábbi kampányfőnöke, önkormányzati megbízásokkal kistafírozott tanácsadója – ahogy ezt jól meg is írta néhány éve a Dunántúli Napló egyik szerzője, Babos Attila. Babos ma a Szabad Pécs alapító főszerkesztője – a portál egyik cikke világított rá, hogy a mérsékelt hangú Ok Pécs szükség esetén a városvezetés üzenőfüzeteként szolgál.

A portál az indulás után néhány héttel utat tört magának az országos nyilvánosságba a kolbászsütővé avanzsált főszerkesztő történetével, ezzel felkerült a szemlézett lapok listájára, és azóta is rendszeresen hivatkozzák egy-egy anyagukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.