2017. június 10., szombat

SZÉDÜLETES PÁVATÁNCOT JÁR A MAGYAR KORMÁNY A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEK ÜGYÉBEN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.06.09.



Nem adja olcsón a bőrét a magyar letelepedési kötvény, hiszen hiába vezették ki suttyomban a piacról bő két hónapja, máris felröppent a hír, hogy egy kis pihenő után ismét életet lehelnek a programba. Már az rendkívül gyanús volt, hogy bár némi vonakodás után beadta a derekát a kormány, ám nem állt elő azzal a kéréssel, hogy cserébe a Jobbik is tartsa be ígéretét, vagyis szavazza meg a kötvénybiznisz megszüntetéséért cserébe a tavaly őszi bukott kvótanépszavazást menteni próbáló alaptörvény-módosítást. Most már sejtjük, miért nem erőltette ezt a Fidesz.

Az Investment Migration Forum szakmai rendezvényén szedték atomjaira a magyar letelepedési kötvénykonstrukciót, és nem meglepő módon arra jutottak az előadók, hogy a miniszterelnök minapi állításával ellentétben nemhogy nem nyert rajtuk a magyar állam, de vastagon bukott is. Ennek megállapításához nem kell sem közgazdásznak, sem diplomatának, de még országgyűlési képviselőnek sem lenni, hiszen a számok makacs dolgok, és ezúttal is ellentmondanak Orbán Viktor kijelentéseinek.

Aki csak teheti, fejlett gazdasággal, működő demokráciával és erős szociális ellátórendszerrel bíró országokba igyekszik olyan térségekből, melyekben ezeknek az összetevőknek a nyomát sem leljük.

A kormányfő láthatóan nehezen viselte, hogy a Jobbik ügyesen összekötötte (ha úgy tetszik, szembe állította) a Fidesz migrációs hisztériakeltését és a pénzért megvásárolható magyar (és természetesen uniós) állampolgárságot. A Jobbik azzal, hogy szorgalmazta a kötvények kivezetését a piacról, egyben ostorozta a kormányt az értékpapírok forgalmazását végző off-shore cégek zavaros pénzügyei miatt, két legyet ütött egy csapásra. Egyrészt megtarthatta markánsan bevándorlás-ellenes arculatát, másrészt korrupcióval és a migrációs törekvésekkel szemben elnéző Orbán-kabinetet festett a választók elé. Ráadásul nem mentek bele abban az alaptörvény-módosításbase, ami kicsit kozmetikázta volna a kvótanépszavazás okozta kormányzati kudarcot. Orbán és Vona azóta különös elszántsággal osztja egymást az ország házában és azon kívül is, ám ez az ügy nem kizárólag Fidesz-Jobbik vetélkedésről szól...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.