2017. június 19., hétfő

TERJED A KORRUPCIÓ AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSBAN IS

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2017.06.19.


Ez persze nem is olyan meglepő, ha már az egész államot átjárja a – ráadásul részben központosított – korrupció, miért pont ez a terület maradna érintetlen. Voltak azért illúzióink és szerencsére a bíróságok, a bírák nagy része még ma is őrzi függetlenségét és kínosan vigyáz tisztaságára, ám vannak lehangoló történetek is. A napokban két ilyen esetről kaptunk információkat.

Ez a cikk most nem arról szól, amiről már sokszor írtunk, hogy a politika fokozatosan felszámolja az igazságszolgáltatás függetlenségét, hogy Polt Péter irányításával az ügyészség a pártutasításokat végrehajtó szervezet lett, amely elkeni a hatalomnak kínos ügyeket, többnyire még az OLAF ajánlására sem indít nyomozást, miközben az ellenzékkel finoman szólva is sokkal kevésbé elnéző. Nem is arról, hogy a Kedves Vezető feleségének a barátnőjét, egy fideszes politikus feleségét ültették a bírósági hierarchia tetejére, így a kényszer nyugdíjazásokkal, a kinevezésekkel, a fontos perek általa kiválasztott bíróságokra helyezésével befolyásolni tudja az ítélkezést is.

Nem, most a „hétköznapi” korrupció a téma.

Az egyik olvasónk keresett meg azzal, hogy hosszú évek óta tartó, komoly összegről szóló perében különös mutyira bukkant. (Polgári perről van szó, az olvasó a felperes.) Feltűnt neki, hogy az alperesek ügyvédei áfás, magyarán 27 százalékkal nagyobb összegeket számolnak el munkadíjként, perköltségként, pedig alanyi adómentesként dolgoznak, nem kell áfát fizetniük. Az egyik ügyvéd ráadásul két alperest is képviselt, egy azonos beadvánnyal, egyszeri munkával, mégis két munkadíjat számolt fel.

Miután az ügyvédek az olvasónk kérése ellenére megtagadták az áfa-köri tagság tisztázását, ő felülvizsgálati kérelemben jelezte az anomáliát. (Az áfás perköltséget azért átutalta a bíróság letéti számlájára.) A bíróság egy év alatt sem volt képes dönteni az ügyben, pedig elég lett volna megnézni az ügyvédek adószámát. Az olvasó megkereste az ügyben a Budapesti Ügyvédi Kamarát is, ám hiába, kifogását lesöpörték. Csakúgy, mint a bíróságok.

Az már csak hab a tortán, hogy az egyik ügyvédnek nincs is egyéni ügyvédi kamarai tagsága...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.