2017. június 21., szerda

ÚJABB POFONT KAPOTT BALOG ZOLTÁN A CEU ÜGYÉBEN

INDEX.HU
Szerző: Kovács M. Dávid
2017.06.21.


Bár a magyar kormány sokáig abban bízott, hogy az amerikai szövetségi kormány tárgyal velük a CEU-ról, az Amerikai Egyesült Államok oktatási minisztere levélben tájékoztatta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét arról, hogy az Egyesült Államokban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség, vagyis Trumpék nem ülnek le velük az egyetem ügyében.

Betsy DeVos június közepén küldött levelet Balog Zoltánnak és Palkovics László oktatási államtitkárnak, erre válaszolt a magyar miniszter szerdán. A két barátságos hangvételű levelet az Emberi Erőforrások Minisztériuma juttatta el az MTI-hez.

Az Egyesült Államok oktatási minisztere levelében megköszönte az áprilisban Balog Zoltántól kapott tájékoztatást a felsőoktatási törvény változásával és a CEU helyzetével kapcsolatban, illetve jelezte, tisztában van azzal, hogy a jogszabály más, az Egyesült Államokhoz kötődő felsőoktatási intézményeket is érinthet.

Ami azonban igazán fontos: DeVos újból megerősítette, hogy az Egyesült Államokban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség. A miniszter szerint a Magyarországon felsőoktatási tevékenységet végző összes amerikai intézmény megkapta oklevelét vagy engedélyét az illetékes tagállami szintű hatóságtól, és rendelkezik egy, az amerikai oktatási miniszter által elismert szervezet akkreditációjával.

Trump oktatási minisztere jelezte: támogatja a két ország közti nemzetközi megállapodást, ám hozzátette, hogy az ilyen jellegű megállapodások megtárgyalására a tagállami szintű hatóságok a megfelelő partnerek. Az amerikai oktatási miniszter örömmel fogadta, hogy a magyar kormány már elkezdte felvenni a kapcsolatot az érintett tagállamokkal, és reméli, hogy hamarosan tisztázni tudják a rendezetlen kérdéseket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.