2017. július 20., csütörtök

27 ÉVE A MAGYAROKAT MENTETTÉK, A KORMÁNY SZERINT MOST MÁR TEHERTÉTELEK A NEMZET SZÁMÁRA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.20.


Ne féljetek magyarok, mert itt vannak a cigányok!”
(A marosvásárhelyi magyarellenes pogromot megakadályozó magyar cigányok jelmondata)

Van egy nemzeti kormány és annak van egy minisztere, Balog Zoltán. Ez a miniszter felel az oktatásért, az egészségügyért, a kultúráért, a sportért. És ez a miniszter azt mondja Tusványoson, egy panelbeszélgetésen, van olyan ember, akiről még a kormány nem döntötte el, tehertétel-e vagy haszon.

A magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás." (Balog Zoltán, 2017. július 20.)

Első körben szedjük is le azt, hogy a cigányokról beszél Balog. Miképpen vélekedhet úgy egy miniszter emberekről, hogy őket a tehertétel vagy erőforrás kategóriába sorolja. Egyáltalán mit is jelent az, hogy erőforrás? Ki beszélt emberekről mint erőforrásról a bolsevikok vagy a nácik óta? Egy miniszter, aki a szociális, az egészségügyi és az oktatási területet felügyeli, hogy beszélhet tehertételként bármilyen emberről, miközben az ő feladata az lenne, hogy az emberek kapják meg a megfelelő oktatást, egészségügyi ellátást, szociális segítséget, hogy boldog életet éljenek, hogy együtt dolgozhassanak a közösség és tagjainak felvirágoztatásán.

És akkor lépjünk tovább. Vajon ki dönti el, hogy a magyarul beszélők magyarok-e? Hogy dönti el Balog, hogy a magyar cigányok magyarok-e? Származási alapon, fejméret alapján, vagy lesz akcentus teszt? És hogyan lehet a cigányokról így, mint a nagybetűs Cigányságról beszélni? Egy pozsonyi, szabadkai vagy kolozsvári cigány ugyanolyan? Egy kis erdélyi falu és egy budapesti külvárosban élő cigány életét hogyan lehet egybeolvasztani a „cigányság” ernyője alatt? Mit jelent a cigányság ebben a mondatban, amikor van beás vagy lovári cigány, csak hogy két példát mondjak, akik teljesen eltérő saját hagyományokkal és kulturális külsőségekkel rendelkeznek?

Hogyan akar a kormány dönteni, hogy a határon túli magyar cigányság tehertétel vagy erőforrás? Mi lesz a döntési kritérium? És miért is hasznos egyáltalán ez az elválasztás?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.