2017. július 5., szerda

A 3D NYOMTATÁS MEGVÁLTOZTATJA A GYÁRTÁST

FREEDEE BLOG
Szerző: FREEDEE
2017.07.05.


Az Economist magazin júliusi első száma behatóan foglalkozik a 3D nyomtatással, vezércikk és több tanulmány mellett részben a borító is az additív gyártásról (A harmadik ipari forradalom, Nyomtass nekem egy Stradivarit), másik részében pedig Donald Trumpról szól.

A vezércikk tágabb kontextusba helyezi a technológiát: az újítások gyártásra gyakorolt hatása lassú folyamat. 1733-ban John Kay már feltalálta a szövetkészítést felgyorsító vetélőt, Joseph Marie Jacquard szövőszéke azonban csak 1805-ben jelent meg, majd játszott fontos szerepet az első ipari forradalomban. Henry Ford 1913-as újítása előtt tíz évvel Ransom Olds már előállt a futószalag ötletével, mégis egy évtizedet kellett várni rá. Taiichi Ohno Toyota Production Systemse és az 1980-as években bevezetett furcsa módszerei szintén lassan váltak a gyári hatékonyság globális mércéjévé.

Chuck Hull, a 3D Systems társalapítója 1983-ban találta fel a sztereolitográfiát, a 3D nyomtatás viszont csak a 2010-es évek elején robbant be a világ köztudatába. A könnyű és komplex formák előállítására remek technológia a prototípuskészítésben vált népszerűvé, jelenleg elsősorban kisszériás vagy egyedi igények szerint készülő tárgyak gyártására a leghasznosabb: ékszerek, fogpótlások stb. A 3DP manapság már annyira bevett módszer, hogy a GE 1,5 milliárd dollárt fektetett különféle alkatrészek printelésébe..
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.