2017. július 25., kedd

A FÖLDESURAK DEMOKRÁCIÁJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.25.


Mindig el tud bűvölni, amikor valaki úgy képes elemezni egy ország politikai-gazdaság-társadalmi folyamatait, mintha nem élő emberek közösségéről, hanem egy talicska szénről lenne szó. Ezzel sikerült most frontálisan ütköznöm a 168 óra friss cikkében.

A neves – konkrétan Jarábik Balázs a neve neki – elemzővel érdekes cikk készült, sokat okosodhatunk belőle. Kezdésnek mindjárt új elnevezést kapott az Orbán-rendszer. Demokratikus neofeudalizmus. Miután én nem vagyok elemző, ezt mindjárt nem is tudom értelmezni. Az én fejemben a feudalizmus nem nagyon tud demokratikus lenni. Akkor sem, ha neo.

Jarábik szerint a keleti nyitás politikája nem járt lényegében semmiféle gazdasági eredménnyel, de még az is lehet, hogy majd ez is bekövetkezik egyszer. A diktátorokkal való barátkozás Orbán politikájának szerves része és elemzői szempontból érthető ez is.

Putyin is rendben van és Paks is, mert a kormány függetlenedni akar. Az Európai Uniótól. A magyar külpolitika is logikus rendszerbe illeszkedik, bár a zsigeri kirohanások viccesek. Azonban ezeknek a kirohanásoknak belpolitikai üzenetei vannak és ezt az Unió is érti és a helyén kezeli. Igaz ugyan, hogy a dzsentri mentalitás károkat okoz a külpolitikában, de azért Orbánnak vannak nagyon jó elképzelései, csak sajnos ezeket szarul valósítja meg.

A szakember szerint nagyon is rendben lévő dolog a központosítás, az állam szerepének megerősítése. Orbán kormányra kerülésének idején a gazdaság 80 százaléka külföldi kézben volt. Most nem így van, de a rendszer még nem tökéletes. A lojalitásra alapuló értékrend nem igazán hasznos az ország szempontjából, de az irány jó.

Az Unió azért nem aggódik, mert ők is tudják, hogy hamarosan választás lesz Magyarországon és a kormány retorikája ennek szól, nem nekik. Magyarország jó tárgyalópartner és az európai közösség vezetői biztosak abban, hogy Orbán csak a száját jártatja, de továbbra is végre fogja hajtani azokat a döntéseket, amelyeket maga is elfogadott, miközben kerítésen belül folyamatos háborút hirdet az Unió ellen. Ez például nem igaz Lengyelországra, mert ők következetesen azt csinálják, amit mondanak. Ezért is keménykedik velük az EU és ezért nem keménykedik velünk.

Igaz ugyan, hogy sokakat zavar az Unióban a Fidesz kocsmai stílusa, de úgy vannak vele, hogy még mindig jobb, mint a Jobbik, baloldal nincs, ezért ez van és ez is marad...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.