2017. július 7., péntek

A KORRUPCIÓELLENES FŐÜGYÉSZ "ŐSZÖDI BESZÉDE"

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: Szőcs Levente
2017.07.07.


Könnyen a Kövesi-éra végét jelentheti a román korrupcióellenes ügyészség életében (DNA) egy kiszivárogtatási botrány. Egyes megfigyelők szerint a kérdés már csak az, hogy a főügyész magával rántja-e a Nyugaton is mintaintézményként emlegetett vádhatóságot.

Nem kevesebb, mint hét ügyész kérte az áthelyezését a DNA kötelékéből az utóbbi napokban. Az ügyészek és a bírák szakmai ügyeiben eljárni hivatott Legfelső Bírói Tanács (CSM) szerdáig négy ügyész kérését hagyta jóvá. A “dezertálásokat” a román sajtó egyértelműen a DNA-t irányító főügyészt lejáratni hivatott hangfelvételekhez köti, amelyek nemcsak a DNA körül, hanem az intézményen belül is botrányt okoztak.

A felvételek valamikor az év elején készülhettek az ügyészség egyik munkaülésén, amelyen Laura Codruta Kövesi élesen bírálta beosztottjait. Arról beszélt, hogy a DNA már öt hete nem zárt le egyetlen ügyet sem, a vádemelések száma az előző évinek a felére csökkent, miközben a DNA forrásai – beleértve a kirendelt nyomozók számát – bővültek. Úgy vélte, az ügyészek egy része elkényelmesedett vagy megijedt. “Aki nem akar dolgozni, elmehet” – fogalmazott.

A felvételeket a kormányon lévő Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló Romania TV hírtelevízió hozta nyilvánosságra, Kövesi kompromittálásának nyilvánvaló szándékával. A hírtévé értelmezése szerint ugyanis Kövesi túllépte hatáskörét, amikor arról beszélt beosztottjainak, hogy jó lenne “eljutni a miniszterelnökig”, vagy hogy szükség volna egy miniszter lebuktatására ahhoz, hogy a DNA nyilvános ellenzői ne “másszanak rá” a vádhatóságra.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter még aznap este bejelentette a Facebook-oldalán, hogy az ügyben vizsgálatot kér a Legfelső Bírói Tanácstól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.