2017. július 21., péntek

A LENGYEL IGAZSÁGÜGYI TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSOK A VILÁGLAPOK CÍNOLDALÁN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.07.21.


A New York Times közli a Reuters hírügynökség elemzését a lengyelországi helyzetről. Annak fő megállapítása az, hogy az Európai Bizottságnak – az unió központi végrehajtó intézményének - ugyan korlátozottak az eszközei arra, hogy visszatartsa az országot kormányzó nacionalistákat a jogállam lebontásától, de számolni kell következményekkel, beleértve az uniós fejlesztési támogatások jelentős megkurtítását.

A kormányon levő, őskonzervatív, euroszkeptikus Jog és Igazságosság Pártja most olyan törvényt erőltet át a parlamenten, amely közvetlenebb ellenőrzést biztosít a kormánynak a legfelsőbb bíróság fölött, és ez csak a legutóbbi azoknak a törvényeknek a sorában, amelyek a bírálók szerint elsöprik a bírói függetlenséget – állapítja meg a Reuters. Az elemzés ezután kifejti, hogy az uniós tagország szavazati jogainak a felfüggesztésével is fenyegető hetes cikkelyt csak akkor lehetne érvénybe léptetni Varsóval szemben, ha az EU összes többi tagállama egyetértene ezzel – márpedig Magyarország ígéretet tett arra, hogy ezt megakadályozza.

A jogi nehézségek ismertetésén túl az elemzés arra is kitér, hogy néhány uniós politikus részéről megfogalmazódik olyan aggodalom: ha túl nagy nyomás nehezedik Lengyelországra, az olyan hullámot indíthat el, mint amilyen a Brexit-döntéshez vezetett Nagy-Britanniában. Ugyanakkor – írja a Reuters – az EU-országok számára keménynek ígérkeznek a tárgyalások a következő pénzügyi ciklus uniós költségvetéséről. Az új büdzsé eleve kisebb lesz az eddiginél, a britek távozása miatt, de ezen felül több tagország – köztük Olaszország és Franciaország – amellett van, hogy az uniós támogatásokat kössék az EU alapértékeinek tiszteletben tartásához. A Lengyelország körül kialakult légkör nagyon negatív módon fogja befolyásolni az uniós költségvetési tárgyalásokat – jósolja Elzbieta Bienkowska lengyel EU-biztos, aki Donald Tusk volt lengyel miniszterelnöknek, az uniós országok csúcsvezetőit összefogó Európai Tanács elnökének a pártján áll a Varsóval folytatott vitában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.