2017. július 8., szombat

A MAI NAPIG SUNNYOGNAK, KI ÁLL KI A GÖDI OTTHON FOGYATÉKKAL ÉLŐ LAKÓIÉRT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.07.07.


Több mint két hónap telt el azóta, hogy nyilvánosságra került az a dokumentum, ami bemutatta, milyen borzalmas körülmények között élnek a gödi Topház Speciális Otthon fogyatékos lakói. Akkor lett némi botrány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig haladéktalanul vizsgálatot rendelt el. De persze közben volt még egy kis sorosozás (pont ebbe ne tudták volna belekeverni?), az ügy tetőpontjaként pedig kirúgták az otthon igazgatóját. Azóta néma csönd – amiben az igazi bűnösöket senki sem vonta nyilvánosan kérdőre.

Pedig lett volna miért. Az intézmény fenntartója ugyanis 2015. január és 2016. június között, vagyis másfél évig monitorozta az intézetet. Meg is állapították, hogy a gödi otthonban „megengedhetetlen mértékben sérülnek” az ellátottak jogai, ennek okaként pedig a gyenge szakmai munkát és az otthon lepusztultságát jelölték meg.

Vagyis az, hogy fogyatékkal élő emberek az ágyaikhoz voltak kötözve, hogy szobáik falán vizelet, fürdőszobáikban (már amennyi van) penész, testükön ellátatlan sérülések vannak – és még sorolhatnánk – ismeretes volt, le van írva, elolvashatta bárki, aki arra hivatott, hogy ezekkel az ügyekkel foglalkozzon. A fenntartó egyébként idén február 15-ig adott határidőt a tarthatatlan állapotok felszámolására. Ez sem történt meg időben. Kirúgták viszont tavaly novemberben az akkori igazgatót, és felvették helyette azt, akit most menesztettek – mivel éppúgy nem végezte jól a munkáját, ahogy elődje sem.

Egyébként az intézmény dolgozói még tavaly szeptemberben segítségért fordultak Nyitrai Imre helyettes államtitkárhoz az áldatlan állapotok miatt. Székely László alapjogi biztos pedig idén év elején kezdeményezett vizsgálatot az intézményben, mely vizsgálat is kimondta végül, hogy embertelen körülmények közt élnek az intézmény lakói, és ez az állapot nem a vezetőváltással kezdődött, hanem jóval régebbre vezethető vissza, de haladéktalanul fel kell számolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.