2017. július 3., hétfő

A NYOLCADIK CSODA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.07.03.


Képzeljünk el óriási rózsaszín-fehér sziklákat, amelyeket a természet tökéletesen lekerített, úszómedencékké formált és beékelt számtalan szilícium-terasz közé, amelyekről termálvizek folynak a Rotomahana tóba. Mögötte vízesések fakadnak a Gyűrűk Urának helyeiből. Itt rejtőzik a „világ nyolcadik csodája”.

Az új-zélandi rózsaszín és fehér teraszokat 1886. június 10-én temette el a kőzeli Tarowera vulkán lávája és hordaléka. Megölt 150 maorit és eltűntette ezt a kis paradicsomot. Ennyi idő után azonban remény van arra, hogy újra tündököljenek. Sok sikertelen kísérlet után 2011-ben az új-zélandi Geológiai és Nukleáris Tudományok Intézetének kutatói olyan technológiákkal, amelyek hasonlóak azokhoz, amelyekkel a Titanicot keresték, megtalálták a maradványokat a tó fenekén.

„2014-ben azon dolgoztam, hogy miként lehetne csökkenteni a tó vízét 30-40 méterrel. Tanulmányoztam az olasz Nemi-tó esetét, amely szintén vulkanikus eredetű. A 30-as években GuidoUcelli kikísérletezte a hidrovort, a víz szintjének csökkentésére, hogy ki lehessen emelni két római kori hajót. Csakhogy nálunk egy probléma keletkezett. Egy magmatikus terület a tó alatt még mindig aktív és fennáll a kitörés veszélye. A munkát felfüggesztettük” – mesélte a La Repubblicának Rex Bunn kutató. Felmerült a kétely is, hogy a medencék nincsenek is ott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.