2017. július 21., péntek

A SOROS-MÍTOSZ: ÍGY CSALJÁK EL A POPULISTÁK A DEMOKRÁCIÁT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kálmán Attila
2017.07.21.


„Amit eddig szovjet birodalomnak neveztek, azt most Soros-birodalomnak hívják” – mondta mosolyogva Soros György 1994 telén egy amerikai újságírónak egy magángépen, valahol Románia felett. Ez nem egy Habony Árpád fejéből kipattant, közmédián futó kormányzati kisfilm, hanem a valóság. De ne elégedjünk meg annyival, hogy „No lám, ez a zsidó spekuláns maga is bevallotta, hogy a háttérből irányít.” Soros 23 évvel ezelőtti mosolygásának a megértése a kulcs a jelenhez: Orbán Viktor pontosan ezt a nevetést nem akarja hagyni.

Soros György alapvetően két dolgot csinál évtizedek óta: nagyon sok pénzt szerez, és nagyon sok pénzt oszt szét. A valaha volt legsikeresebb hedge fund vezérként sok milliárd dolláros vagyont gyűjtött össze, offshore-ozva, szabályokat és etikai normákat áthágva, többször tudatosan különböző valuták (angol font, thai baht, stb.) bedöntését előmozdítva lett mára a világ 22. leggazdagabbja. Ezek nem titkok, ő maga is nyíltan vállalja, hogy a globális kapitalizmus vámszedője. Másrészt viszont az amerikai szupergazdagok hagyományainak megfelelően aktív filantróp, aki (főleg) a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül gigantikus összegekkel támogatja a világképébe passzoló kezdeményezéseket.

Közkeletű vulgárpszichológiai okfejtés, hogy Soros a pénzosztással könnyít a lelkén, így adja (részben) vissza a társadalomnak, amit korábban elvett attól. Mégis ezért a „jó cselekedetért” támadják inkább, a szétosztott pénzek miatt lett a jobboldaliak céltáblája...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.