2017. július 16., vasárnap

A SZOCIÁLIS EURÓPÁNAK NINCS ALTERNATÍVÁJA - INTERJÚ ANDOR LÁSZLÓVAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: BSIMONKRISZTIÁN
2017.07.15.


A Brexit árnyékában megnyílik egy szociális unió létrehozásának lehetősége. Az uniós vita persze még csak az elején tart, de Orbán Viktor már arról beszélt, Magyarországra veszélyt jelenthet a koncepció. Pedig ha jól csinálják, épphogy lehetőséget biztosítana arra, hogy végre hatékonyan zárkóztassák fel az ország leszakadó részeit. Az Európai Bizottság egykori foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosát arról kérdeztük, hogyan látja a Juncker Bizottság szociális Európát érintő terveit, mennyire neoliberálisak az uniós intézmények, valamint a francia és német választások eredménye milyen szerepet játszhat a szociális unió megvalósulásában?

Az Európai Bizottság nemrég kiadta a szociális dimenziójáról szóló vitairatát. Mit gondol róla? Vannak benne olyan ajánlások, amelyek fontosak lehetnek az EU jövőjét tekintve?

Ez a vitairat tulajdonképpen egy egyéves konzultáció terméke. Erre nagy szükség is volt, hiszen Jean-Claude Juncker a hivatalba lépésekor azzal nyitott, hogy megálmodott egy AAA minősítésű, szociális Európát – ám ennek ellenére az első egy évében nem történt semmi. Az Európai Parlament, Maria João Rodrigues, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakcióvezetőjének segítségével nagyon nagy szerepet játszott abban, hogy ez az úgynevezett szociális pillér feltöltődött egy konkrét tartalommal. Végülis az Európai Parlament hívta fel a figyelmet arra, hogy a digitalizáció és az automatizáció igen jelentős szerkezetváltást, rugalmasságot eredményezett a munkaerőpiacon, amihez hozzá kell igazítani az Európai Unió joganyagát.

Ez fontos például olyan kérdéseknél, mint a munkaidő, amelynek szabályozása ma még egy másfajta realitáshoz kapcsolódott. Aki egy kicsit is ért a kérdéshez, az tudja, hogy a szociális dimenzió csak az EU-hoz mint politikai társuláshoz kapcsolva volna működőképes, nem lehet az eurózónára redukálni, se azt mondani, hogy csak a szabad munkavállalással kapcsolatos kérdésekben érvényesül.

Ennek következtében a Bizottság is, akarva-akaratlanul, jelentős továbblépést szorgalmaz a kérdésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.