2017. július 13., csütörtök

APRÓCSKA DIKTÁTOR, HATALMAS KULISSZÁK

SZTÁRKLIKK
Szerző: Sztárklikk
2017.07.13.


Munkácsy Golgotájának lenyúlása mégsem akkora sikersztori, mint a Seuso-kincsek családi ezüstté avanzsálása (ami nem vásárlás, hanem "kompenzálás" útján történt; ezek a vedlett figurák az egész ország szétbarmolását afféle bosszúszomjas kompenzációnak tekintik elcseszett gyermek- és fiatalkorukért).

Kormányunknak sajátos, unortodox képe van a vásárlásról, mint olyanról: hol arcoskodó alkudozás, hol szemérmetlen lopás formájában képzelik el a kapitalista gazdaság egyik alappillérének, az árucserének a működését. (A másik alappillérről, vagyis a kizsákmányolásról teljesen ortodox nézeteket vallanak.)

Persze, a Munkácsy-kép tervezett einstandolása ("a haza érdekében" (c) by Lázár "Fácánmészáros" János) nem csak a kormány betyárvirtusára mutat rá, hanem az esztétikai felfogására is. Az előbbi is sajátos persze - különösebben nem vérzik a szívem egy milliomos műgyűjtőért, de akkor is: gondolom bárki, legyen az magánszemély, külföldi múzeum vagy galéria, százszor is meggondolja majd, hogy műkincseket (vagy amúgy bármit, amire az uraknak kedve szottyanhat) hozzon az országba. Esetleg táblákat is lehetne kitenni: "Ha műkincs vagy, és Magyarországra kerülsz, megvédünk!".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.