2017. július 9., vasárnap

AZ OROSZ TÉLI OLIMPIA CSAK EGY KIS SIKKASZTÁS A VIZES VB-HEZ KÉPEST

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net 
2017.07.08.


Az oroszországi ugrótoronynál sokkal drágább a budapesti - írja a Magyar Hírlap

Durván nyolcadannyiból építettek óriás ugrótornyot az oroszok a két évvel ezelőtti vizes világbajnokságra, mint amennyibe ugyanez Budapesten kerül.

Míg itthon mindent egybevéve több mint 3,1 milliárd forintot költenek a létesítményre, addig Kazanyban ezt megoldották 92 millió rubelből, azaz jelenlegi árfolyamon 411 millió forintból. Az a torony ráadásul jóval tovább állt, mint a Batthyány téri fog, hiszen az orosz város még 2014-ben húzta fel az építményt egy akkori versenyre, és ezt tartották meg az egy esztendővel későbbi vb-re is. Ha a nyolcszoros árkülönbség nem lenne elég megdöbbentő, még ennél is lehet sokkal olcsóbban ilyen létesítményeket építeni: tavaly ugyanis szintén Oroszországban mindössze hárommillió rubelből (13 millió forintból) alakítottak ki versenyhelyszínt.

Ennyiből itthon nemhogy a tervezést, de még az engedélyezési, ellenőrzési munkákat sem sikerült megoldani: előbbi 118,5, utóbbi 58,9 millió forintot emésztett fel. Erre jött rá a két részre osztott kivitelezés 2,9 milliárdja, ami függetlenül attól, hogy a beruházást szétszedték, egy cégnél, a mindkét közbeszerzésen nyertes West Hungária Bau Kft.-nél (WHB) landolt (a cég neve az MTK-stadion építéséről lehet ismerős).

Az építkezésnél a nagyobb falat a Dunába épített talapzat kialakítása volt, amit még tavaly decemberben kezdtek, és több mint 1,9 milliárd forintba került.

Ennek funkciója tulajdonképpen annyi, hogy megtartsa a felette lévő medencét, valamint az arra épített tornyot. Ezt azonban – amint erről lapunknak Borsa Miklós, a vb szervezésén dolgozó Bp2017 Kft. szóvivője beszámolt – nem bontják el a világbajnokság után. Mint fogalmazott: ha a későbbiekben lesz hasonló verseny Magyarországon, akkor így csak a tornyot kell majd újraépíteni.

Ez, illetve a medence és a mobil lelátók – amelyek együttesen bő egymilliárd forintba kerülnek – ugyanis csak ideiglenes létesítmények, a szerződésnek eleme, hogy a vb után felszámolják őket. Mindez azt is jelenti, hogy a 30 méter magas létesítmény – aminek az építését múlt hét végéig a Red Bull Air Race miatt nem lehetett elkezdeni – legfeljebb néhány hétig áll majd. A toronynak a váza már megvan, a teljes versenyhelyszín azonban Borsa Miklós tájékoztatása szerint még nem készült el. Utóbbi egyébként abból a szempontból nem jelent problémát, hogy a tornyon csak július 28. és 30. között lesznek a versenyek, és az edzéseket sem kezdik meg vélhetően július 23. előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.