2017. július 26., szerda

AZOK KERESIK A LEGKEVESEBBET, AKIKRE A LEGNAGYOBB SZÜKSÉGÜNK VAN!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.26.


A minimálbér és garantált bérminimum emelésnek, illetve a brutális munkaerőhiánynak köszönhetően növekedésben van a magyar átlagbér. Persze ez csalóka, már többször írtunk róla, hogy az átlagbért a budapesti bérek, a vezető szakmák, a bankszektor, az informatikusok, a kommunikációs szakma, a felső- és középvezetők bérei húzzák felfelé, miközben a dolgozók nagy része (kb. 70 százaléka) alatta keres.

Minél távolabb megyünk Budapesttől és ezektől a szakmáktól, annál kisebb béreket kapunk. De mindennél többet mutat meg az, hogy melyik az a két szakma, amelynek tagjai a legrosszabbul keresnek ma Magyarországon. Ez a két szakma a humán-egészégügy és a szociális szféra, ahol bruttó 178 900 forint az átlagbér.

Amit elsőre tudunk erről a két szakmáról, hogy ezek az úgynevezett gondoskodó szakmák. Ezekben a szakmákban többségében nők dolgoznak. És nem magyar sajátosság az, hogy az itt dolgozók bérei alacsonyak, még ha kelet-európai összehasonlításban is rosszak a magyar bérek ezekben a szektorokban.

Szakmai vita van arról, hogy a gondoskodó munkakörökben azért alacsonyak a fizetések, mert a társadalom nem becsüli meg ezeket a szakmákat, és a nők ezekbe a kevesebbre becsült szakmákba szorulnak be, vagy mivel nők dolgoznak túlnyomórészt ezekben a szakmákban, azért ilyen alacsonyak a fizetések. De az biztos, hogy ezekben a szakmákban javarészt nők dolgoznak borzasztó fizetésekért.

A jelenkori kapitalizmusról és társadalomról sokat elmondanak ezek az alacsony bérek, és az, ahogyan bánunk ezeknek a szakmáknak a képviselőivel, jól mutatja, mi is az általános hozzáállás a társadalmi szolidaritáshoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.