2017. július 27., csütörtök

BARTUS LÁSZLÓ: A ZSIDÓ, MINT AZ ANTISZEMITÁK CSODAFEGYVERE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.07.26.


Elérte a nácikat a logikai gondolkodás, alkalmassá váltak néhány logikai műveletre, mint az analízis és a szintézis, aminek egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek. A kétkezi egyszerű náci eddig azt hitte, s ebből a hitéből nem lehetett kibeszélni, hogy minden zsidó egyforma, a zsidók összefognak és összetartanak, nincs különbség közöttük. Nem zavarta őket, hogy a világon nem talál két olyan zsidót, aki egyetértene, mert a mítosz erősen állt.

Ez a gondolkodás eredményezte, hogy a nácik kizárólag származás alapján minden zsidót egyformán alkalmasnak és méltónak találtak arra, hogy auschwitz-i vonatjegye legyen. Az egymással szemben álló zsidókat sem voltak képesek megkülönböztetni egymástól, minden különbséget csak zsidó trükknek tartottak. A nagytőkés és az ő vagyonát államosító zsidó csak szándékos megtévesztés a hagyományos náci logika szerint. Ezek szerepek, melyeket megtévesztésül használnak a zsidók. Egy derék magyar nácit ez eddig nem tévesztett meg. Az apák kommunisták, a fiak polgári liberálisok, de az csak a látszat, hogy ezek ellentétei egymásnak, még inkább, hogy ellenfelek lennének. Ez a zsidók trükkje.

Ám jelentős fordulat állt be a náci gondolkodásban, miután egyik jeles képviselőjük, Orbán Viktor megismerkedett az ortodox jobboldali, nacionalista zsidókkal, Köves Máté (Slomó) és a haszid mozgalom segítségével, s megértette, hogy ezek ugyanúgy utálják a liberális és nem ortodox, nem nacionalista (más irányzat szerint nem cionista) zsidókat, mint bármely más rendes zsidógyűlölő antiszemita. S megértette, hogy jobban jár, ha ezt az ellentétet kihasználja, és mélyíti, mintha az összes zsidót az eddigi náci logika szerint egybemossa.

Eddig is fel-felbukkant a rendes, keresztény magyar antiszemita táborban a “jó zsidó” és a “rossz zsidó” toposza (Csoóri Sándor és Csurka István munkásságában egyebek mellett), és minden jó nácinak van legalább egy zsidó barátja, aki rendes ember, annak ellenére, hogy zsidó. Akit mélyebben érdekel a téma, vannak a “keresztény” antiszemitizmusban is ennek történeti előzményei. De rendszerszintűen és politikai cselekvéssé formálva most bukkant fel a nácik között először a felismerés, hogy a zsidók különbségeit nem eltakarni, hanem kiaknázni kell...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.