2017. július 3., hétfő

BOKROS TÉVED: ORBÁN NEM FASISZTA, HANEM NÁCI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.03.


Bokros Lajos a magyar politikai közéletben elsőként nevezte (az Amerikai Népszava után) fasisztának Orbán valóban fasiszta rendszerét, minősítette Orbán eljárását fasisztának, nevezte nevén a goebbelsi propagandát. Mindezért csak elismerés és köszönet jár neki.

Az általa adott definíciók egyikét azonban pontosítani szeretnénk. Bokros Lajos azt mondta, hogy “Hazugságon alapuló nyílt antiszemita propaganda = fasizmus. Ki kell mondani végre, ezért kimondom: Magyarország miniszterelnöke fasiszta.” Ez a definíció nem pontos.

A fasizmus antiszemita változata nácizmus. Goebbels, akire Bokros Lajos korrekt módon és szakszerűen hivatkozik, nem fasiszta, hanem náci. A fasizmus alapideológiája nem náci, és Mussolini fasiszta rendszere nem azonos a hitleri nácizmussal, amely a zsidók elleni harcra és az antiszemitizmusra épült.

Orbán 2010-ben egy fasiszta rendszer alapjait vetette meg, Mussolini fasiszta rendszerének magvát ültette el, melyet jó magyar szokás szerint “keresztény Magyarországnak” nevezett el. De rendszere és ő maga egy belső fejlődés következtében immár náci jellegűvé vált, ami náci ideológiára, a zsidó világ-összeesküvésre, a nemzetek ellen törő zsidó bankárra, zsidó pénzuralomra, zsidó háttérhatalomra, és az ellene való küzdelemre épül. Ez nácizmus.

Csak látszólag nincs jelentősége annak, hogy egy jelenséget minek nevezünk, mert ha nem definiálunk pontosan egy rendszert, akkor az ellene való fellépés tartalma és formája téves lesz, a rendszerrel szembeni küzdelem célt téveszt és eltéveszti a küzdelem céllját, formáját és jelentőségét. Egy “demokráciahiányos” s egy “náci” rendszer ellen másképp kell harcolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.