2017. július 11., kedd

BUDAPEST SZÍNES KÉPEKEN A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ IDEJÉN (1944-1945)

MAI MANÓ HÁZ BLOG
Szerző: Mai Manó Ház
2017.07.09.


Az első valódi, tömegesen is alkalmazható színes eljárást már 1904-ben nyilvánosságra hozták, de a színes fényképezés csak a huszadik század derekán vált tömegessé. Elsőként a harmincas években jelentek meg a kisfilmes Agfa és Kodak fordítós filmek, és ezzel a színes negatívfilm és a róla készíthető színes papírkép kezdték el uralni a piacot.
Százakra rúg azoknak a korabeli szakfényképészeknek és amatőröknek a száma, akik jelentőset, de legalábbis említésre érdemeset alkottak a második világháború előtt, alatt és után a kisfilmes színes diapozitívvel. Erdős Tibor a harmincas évek amatőrmozgalmának egyik jeles képviselője ezt írja 1938-ban: „A színes fényképezés elterjedése más szempontokat kíván a téma kiválasztása tekintetében. A fekete-fehér fényképezés, amely száz éves múltra tekinthet vissza, már kialakította önálló formanyelvét, a vonalvezetés és fényárnyalatok gazdag skáláján építhette fel művészetét. A színes fotó mondanivalói kialakításánál bizony még visszatekint a pikturiálisan szép felé, melytől a tónusfotográfia már rég elszakadt.” Hazánkban 1939-ben az Egyesült Magyar Amatőrfényképezők Országos Szövetsége VI. Nemzetközi Kiállításán rendeztek első ízben színes képbemutatót, amin 263 hazai és külföldi színes dia került bemutatásra.
Mai bejegyzésünkben a Fortepan gyűjteményében található második világháború alatt készült színes fényképekből válogattunk
...

A sorozat korábbi részei:

Magyarország színesben (1936-1939)
Magyarország színesben (1940-1943)

ITT NÉZHETŐ MEG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.