2017. július 20., csütörtök

CARLOS SANTANA MA 70

NÉPSZAVA ONLINE - KULTÚRA
Szerző: nepszava.hu
2017.07.20.


Az ifjú Santana tizenöt évesen kezdett gitározni. Eleinte bluest játszott. A fiatal Santaná-ra nagy hatással volt a szülői ház bensőséges légköre és a latin kultúra. 1967-ben az Egyesült Államok nyugati partjára, San Franciscóba költöztek, de nem tudott igazán amerikaivá válni. Emlékeiben és főleg vérében mindvégig ott hordozta a latin muzsika szépségét, lüktetését. Már a költözés évében tagja lett az Azteca nevű zenekarnak. Az együttesből Santana hamar kitűnt tehetségével, majd túlnőve a zenekar színvonalát, a zenészek egy részével és új muzsikusokkal létrehozta a Santanát: M. Carrabello konga, David Brown basszusgitár, Chepito Areas timbales, Mike Shrieve dob, Gregg Rolie orgona, ének. A zenekar új hangzással járult hozzá a rockzenéhez, és kiválóan bizonyította, hogy a hagyományos rockzenekarhoz milyen jól lehet nem alapvetően rockhangszereket kapcsolni.

Első komolyabb fellépésükre a San Francisco-i Filmore West-ben került sor, ahol a közönség önfeledten ünnepelte az új bandát. A Santana a fesztiválnyarak és főbb koncerthelyszínek egyik állandó szereplője lett. 1969 augusztusában a legsikeresebb angolszász előadókkal együtt felléptek Woodstockban is. Carlos Santana és kísérői valósággal elvarázsolták a több százezres tömeget. Zenéjükben nemcsak az egyéni hangzásvilág volt újszerű, a zenei szerkesztettségben is példát mutattak a többieknek. A rock nemcsak egybeforrt a latin elemekkel, de a gondosan összeállított rockzenei szólókat is latinos motívumokkal kötötték össze. Az együttes nagyrészt annak köszönhette népszerűségét és zenéjének fő értékét, hogy a muzsikusok jól eltalálták a zenei elemek elegyítésének arányát. A nagyszerű együttest a CBS szerződtette.

Első albumuk még 1969-ben megjelent. A fogadtatás biztatóan hatott a Santanára és a lelkesedéstől fűtve elkészített Abraxas igazi nagy siker lett. A lemez kiválóan mutatta Carlos Santana szerzői képességeit és egyéni, sajátos hangvételű gitárjátékát. A korongból abban az évben hatmillió példány fogyott el. Nem csoda hiszen olyan, ma már alapvetőnek tekintett számok voltak az albumon mint a Black Magic Woman, Oye Como Va, Samba Pa Ti, Mother's Daughter. A folytatás is sikeresnek ígérkezett. Amerika meghódítása után Európa következett. A koncertek és a folyamatosan megjelenő lemezek révén méltán vált az egész világon ismertté Carlos Santana és állandóan változó összetételű együttese. A közös munkát nagyban befolyásolta, hogy Santana saját útját járta. Zenei és baráti kapcsolat fűzte Buddy Mile-hoz, majd később John McLoughlinhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.