2017. július 20., csütörtök

CSAK A CIVILEKBEN BÍZVA NEM LEHET RENDSZERVÁLTÁST VÉGREHAJTANI - VITÁBAN VÁGÓ ÉS MISETICS

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.07.19.



A civilek és a politika viszonyáról vitatkozott egymással a szerdai reggeli gyors két vendége, Misetics Bálint szociálpolitikus, civil aktivista, és Vágó Gábor aki a korrupcióellenes szövetség alapítója, akik eredetileg mindketten az LMP-ből indultak. A beszélgetés alapját egy, az Új Egyenlőség blogon megjelent cikk adta, amelyet Misetics Bálint jegyez, és aminek a címe „A politika, az ideológiák és a pártok védelmében”. Az írás a politika és a civilek szembenállását utasítja el, amellyel kapcsolatban Vágó Gábor írt egy válaszcikket.
A műsorvezető, Pikó András, először arra kérdezett rá, miért deformált az a szembeállítás, hogy van a politika és van a tiszta, érintetlen, civil szféra, amit a politika elnyom?


Misetics Bálint szerint az egy mitikus vízió, hogy a hatalmat birtokolni nem akaró tiszta szívű és tiszta lelkű civilek legyőzik az önző, hataloméhes, korrupt politikusokat. „Ez egy olyan önsorsrontó félreértés, ami eltántoríthatja azokat a csoportosulásokat akik tenni akarnak valamiért” – mondta Misetics Bálint, majd hozzátette: amióta aktivizmussal foglalkozik, azóta tapasztalja, hogy meg kell vívni azt a küzdelmet, az aktivitásért. Ki kell mondani, hogy a tüntetésszervezés: politika. Ahogy Bibó István mondta: a „a közügyek elhanyagoltsága vagy méltatlan emberek kezébe való kerülése egyedül a tisztességes emberek kezdeményezésének hiánya és közéleti bátortalansága miatt történik.” Egy képviseleti rendszerben, amiben az érdekérvényesítésben kitüntetett szerepe van a pártoknak, elvből lemondani erről az eszközről, az súlyos hiba.”

Vágó Gábor szerint viszont a képviseleti demokrácia válságban van, amit csak úgy lehet megoldani, hogyha az aktív állampolgárok olyan formáit találják meg a politikai cselekvésnek, ami pártokon kívül van, de segíti a közéleti aktivizmust. Csak a civilekben bízva nem lehet rendszerváltást végrehajtani. De az sem elfogadható, ami kialakult. Az, hogy pártelitek kerítették hatalmukba az országok irányítását. Kevés olyan ország van, ahol a tagok akarata tud érvényesülni és nem a pártot vezetőké. Ezért kellene egy olyanfajta társadalmi mozgást elindítani, amiben az állampolgárok rá tudják erőltetni az akaratukat a pártokra és a pártokat irányítani. Főleg a mostani politikai helyzetben, amikor széttöredezett a politikai paletta, így a pártoknak az együttműködésre való kényszerítése nem jöhet pártokon belülről, tehát szükség van olyan civilekre akik erre rákényszerítik a pártokat - hangoztatta Vágó Gábor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.